STEFAN LÖFVEN SITTER KVAR SOM STATSMINISTER OCH YGEMAN OCH JOHANSSON FÅR SPARKEN!

Krutröken skingras för tillfället och vi kan börja skönja vad som sig tilldragit haver bakom det som synes.

Det gick som jag trodde två ministrar Ygeman och Johansson fick gå. Visserligen, avsked genom att på egen begäran få lämna sina taburetter. Hittills har ingen minister i Sverige tvingats bort direkt som en följd av misstroendevotum.

Löfven gör samtidigt allt för att rädda kvar Hultqvist, t.o.m. under risken att Hultqvist får ett misstroendevotum och tvingas bort från taburetten som första minister i Sverige. Löfven vädjade till riksdagens ledamöter att betänka vad de ställer till med när de trycker på knapparna vid ett misstroendevotum. I min värld, så nära ett ”chicken race” man kan komma! Intressant i sin utstuderade maktarrogans!

Jag tillhör inte dem som är imponerad – att Göran Persson och liknande är det är en sak – av statsminister Stefan Löfvens agerande på presskonferensen. Åtgärderna och presskonferensen var helt i linje med socialdemokraternas allra bästa gren; maktspel och taktiska maktdispositioner.

Sveriges tyngsta politiska kommentator K-G Bergström ställde en mycket viktig fråga: ”Med vilken rätt kan du som statsminister trotsa majoriteten i riksdagen?”

Det finns ett svar – som inte gavs av Löfven – nämligen att vi saknar en samlad och politiskt kraftfull opposition i Sverige. Det har givit Löfven och socialdemokraterna fritt maktpolitiskt spelrum! Jag är inte särskilt svag för politisk spelteori men i denna fråga kan man verkligen se de spelteoretiska dispositionerna och mönstren.

Jag tyckte inte heller att statsministern på presskonferensen skötte sig särskilt bra, annat än i maktspelstermer och helt i enlighet med politisk spelteori.

Han tog inget som helst ansvar för det haveri som skett i regeringen och regeringskansliet. Däremot tog han ”ansvar för landet” och satt kvar pekandes med affekt på den ansvarslösa var oppositionen som krävde ansvar av ”ansvariga” ministrar inklusive försvarsministern för bristande information till statsministern, relevanta utskott och riksdagen.

Jag menar att man i ett längre perspektiv i den statsvetenskapliga diskursen kommer att koppla samman Löfvens i viss mening konstitutionella agerande med en försvagad opposition.

Personligen hoppas jag att oppositionen tillsammans med SD ändock fortsätter att konstitutionellt och principiellt korrekt – och moraliskt – driva frågan om misstroendevotum mot Hultqvist trots Löfvens makthot. Det förefaller ju inte heller som att Löfven avser att avgå om Hultqvist fälls om man skall tolka hans utsaga i frågan under presskonferensen.

Det oroar att det nu via media kommer signaler om att L och C kan tänka sig att ompröva frågan om misstroendevotum mot Hultqvist. Det är att ge den planerade och kalkylerade ”segern” till statsminister Löfven! Någon extra inkallad riksdag är inte aktuell, klokt nog.

För mig föreföll statsminister Löfven hårt pressad med i affekt framförda anklagelser. Opposition – som är i sin fulla konstitutionella rätt – var ”oseriös”, ”tog inte ansvar för landet” och ”hotade att kasta landet in i ett kaos i en osäker utrikespolitisk situation”. Själv satt statsminister Löfven kvar för att han pompöst och självförhärligande ”tog ansvar för landet i en svår tid.” Min tidigare uppfattning om Löfven förstärktes, han är inte en bra och stark statsminister. Dock, det erkännandet ger jag Löfven, han är en stark socialdemokratisk maktspelare helt i klass med tidigare statsministern Göran Persson! Devisen: ”anfall är bästa försvar” var vad jag tänkte när jag följde presskonferensen.

En glädjande sak med regeringsombildningen var att sjukvårdsminister Gabriel Wikström inte återkommer. En av de svagaste ministrar vi någonsin sett. Hans CV imponerade inte, SSU ordförande och en man som aldrig haft ett arbete av något slag i hela sitt liv. En merit ”of sorts” är väl att han försnillat skattemedel genom att som SSU ordförande anteckna SSU-medlemmar som man inte hade för att få ett större skattefinansierat bidrag från Ungdomsstyrelsen (ja, jag vet att också andra partier gjort detta, vilket inte är någon ursäkt!).

Frågan om de dubbla haverierna på Transportstyrelsen och i regeringen/regeringskansliet är inte utagerade! Ny information kommer sannolikt att komma! Misstroendehotet mot Hultqvist står tills vidare kvar! Det kommer mer krutrök!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: