POSTNORD REVISITED!

Centerledaren Maud Olofsson lyckades under sin tid som näringsminister driva genom några av de sämsta affärerna i svensk historia, där Postnord alltmer utvecklas till en variant av Vattenfalls köp av holländska Nuon.
Beslutet att slå ihop postföretagen drevs genom på väldigt kort tid. Beslutsunderlaget fick kritik från flera håll för att vara svagt och ofullständigt. Bakom det stod förutom Maud Olofsson och hennes närmaste stab bland annat Postens dåvarande styrelseordföranden Marianne Nivert och vd Erik Olsson. Han skulle själv skulle göra ett ekonomiskt klipp om affären fullföljdes med en börsnotering som följd.
Någon närmare genomgång av affären verkade Maud Olofsson inte intresserad av då heller, utan anklagades bland annat för att försvåra en granskning från Riksrevisionen.
Men varningarna fanns redan från början att danska posten var ineffektiv. Därtill kommer en mycket snabb digitalisering i Danmark, som gett stora vinster till danska staten som svenska skattebetalare nu får ta notan för via Postnord. Glädjeprognoser om stora samordningsvinster blev till intet. (SVD Näringsliv 25.2.2017).
Maud Olofsson kommer att gå till den ekonomiska historien som den minister som förorsakat svenska skattebetalare de största förlusterna någonsin.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: