SELMA LAGERLÖF PÅ SVT

SVT:s miniserie om Selma Lagerlöf är sevärd! Det är naturligtvis verkligheten uppvriden i fiktion. Jag har noterat att Lagerlöf-sällskapet protesterar mot den bild som ges av Selma Lagerlöf. Sällskapet agerar och har alltid agerat i den frågan som väktare av det heliga skrinet.
Om man inte läst någon god biografi om Selma Lagerlöf riskerar naturligtvis SVT-bilden att bli skev. Har man däremot tagit del av Selma Lagerlöfs liv i biografierna så ger serien ett tillägg. Länge förtegs Selma Lagerlöfs homosexualitet. Det är väl först när brevväxlingarna mellan Selma Lagerlöf och hennes olika älskarinnor publicerats som man börjat se bilden. En brevväxling som dessutom ångar av sexuell svartsjuka mellan de olika kvinnorna runt Selma Lagerlöf (t.ex Olander och Elkan). Jag har besökt Mårbacka många gånger och gått igenom hemmet och lyssnat till guiderna som blivit allt bättre och som de senaste åren börjat nämna homosexualiteten. Sophie Elkan rummet blir ju alldeles obegripligt utan den informationen. Selma Lagerlöfs homosexualitet gör henne naturligtvis inte till en sämre författare, inte heller till en bättre. Det är dock ett biografiskt faktum som bidrar till att förklara olika skeenden runt henne, inte bara Elkan-rummet men också assistenten Valborg Olanders åtgärder m.m.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: