FIDEL CASTRO DÖD

Fidel Castro är död! En epok har gått i graven! En oerhört karismatisk och intelligent ledare som 1959 kastade ut den totalt korrupta Batista-regimen och med den ett stort antal amerikanska företag. Det medförde en bojkott av USA (inklusive mordförsök och det misslyckade landstigningsförsöket vid Bay of Pigs 1961 planerat av exilkubaner i samverkan med CIA under en motvillig president John Kennedy) som drev Castro i armarna på kommunistpartiet. Från början var Fidel Castro en nationalist med socialistiska förtecken som önskade ett fritt oberoende Kuba.
Senare utvecklades Kuba under Fidel Castros regim till en socialistisk diktatur av traditionellt snitt med fängslande av oliktänkare och en katastrofal socialistisk ekonomi.
När nu Fidel Castro är borta så får vi hoppas på ett slut på det för Kuba förödande socialistiska experimentet och den politiska diktaturen! Vi får också hoppas på en gradvis övergång till parlamentarism och marknadsekonomi men utan det kaos och rövarekonomi som uppstod när den socialistiska diktaturen i Ryssland föll samman!

Att Kuba drevs in i armarna på Sovjetunionen går att analysera seriöst. Främst handlar det om att Kuba då var en i det närmaste ekonomisk monokultur via beroendet av exporten av socker. Handelsembargot gjorde att dessa exportinkomster minskade kraftigt. Sovjetunion såg då sin möjlighet att knyta Kuba närmare sin egen realpolitik genom att köpa kubansk socker och som så småningom resulterade i Kubakrisen i oktober 1962. En utrikespolitisk felkalkyl från Chrustojvs sida (rörande urplacering av kärnvapenbestyckade MRBMs och LRBMs på Kuba) visavi Kennedy höll på att driva världen in i ett atomkrig. Detta har jag skrivit om tidigare. Konflikten upplöstes genom skicklig diplomati och att både Kennedy och Chrustjov till sist valde att lita på varandra! Detta följde jag noga via radio och tidningar 17 år gammal. Puh… jag kan inte se in i huvudet på Fidel Castro, jag kan bara konstatera att när Granma åkte över till Kuba och revolten startades så fanns många andra krafter också med. Vad jag kan förstå av historien så var Fidel Castro mycket skeptisk till kommunistpartiet i Havanna från början men insåg så småningom att ha behövde dem. Självfallet är Fidel Castro fullt ansvarig för den socialistiska diktatur har kom att leda med en förödande effekt på ekonomi och ekonomisk utveckling! Däremot går det inte att välja att bortse från eller tänka bort den amerikanska politiken mot Kuba (handelsblockad, flera mordförsök och en misslyckad invasion mm) och dess konsekvenser både för den politik Kuba tvingades in i och dess konsekvenser för kubanerna. Detta är realiter! Minskar inte en millimeter min avsky för det socialistiska experimentet på Kuba och dess konsekvenser! Vad svenska kommunister då och nu hävdar om Kuba har jag varken tid eller energi att ta del av! Utgår ifrån att det som vanligt trampas en rotvälska av idelogisk förblindning! Dock sorgligt att se ett vackert, rikt och kulturellt folk och land hamnat i mer än femtio års bakåtsträvande påhejade av svenska socialister med Pierre Schori och andra i spetsen!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: