DONALD J TRUMP

Fascinerade att ta del av alla dystopier runt den valde presidenten i USA, Donald J Trump. Det gäller SvT, tidningsmedia och politiker. I synnerhet några kommunala politiker som kommenterat Trump har totalt tappat sans och balans. Jag skall av hänsyn till vederbörande avstå från att nämna namn.
Jag minns tydligt kommentarerna i svenska media när Ronald Reagan valdes till president med hånfulla tillmälen som B-skådis och cowboy-skådis mm. Han blev sedan en av USA bättre presidenter jag upplevt under tid jag har varit starkt politiskt intresserad. Reagans initiativ Star Wars lurade in det kommunistiska Sovjetunionen i en rustningsspiral som ledde till att kommunismen imploderade och krackelerade inifrån under tyngden av en ekonomi som inte kunde bära kostnaderna. Berlin muren revs strax därefter på ett rent folkligt uppror. ”Mr Gorbatjov please tear down these walls.” Det borde Ronald Reagan haft Nobels fredspris för istället för det tramsiga priset till Obama redan innan han uträttat något.
De som kommenterar valutfallet verkar enormt okunniga. USA är en federal stat därav systemet med val av elektorer från de i federationen ingående delstaterna. Det finns en lång tradition och klar tanke/teori kring det systemet! Det går inte direkt att jämföra med det proportionella val där mandat i en valkrets erhålles efter ett system som medför att ett parti får betala ett mandat med fler röster än ett annat. Inga valsystem i demokratier är perfekta eller helt utan nackdelar! Det har hänt tidigare i USA och kommer att hända igen att en förlorande presidentkandidat får fler totalt antal röster än den som vinner elektorerna. Det amerikanska systemet med elektorsröster från delstaterna där segraren erhåller alla elektorsröster medför att valkampanjen får en speciell inriktning mot viktiga delstater med många elektorsröster och i synnerhet s.k. swingstates.
USA har valt Donald J Trump det har vi att förhålla oss till, även om vi ogillar honom eller betraktar honom som ett svagt kort.
Dock, presidenter har överraskat tidigare. Tricky-Dick Nixon var t.ex. den som öppnade upp kontakterna med och desarmerade konflikten mellan USA och Kina genom att åka till Kina på officiellt statsbesök.
När man målar dystopier kring vad Trump skulle kunna ställa till med så glömmer man – eller är okunnig om – att USA har en lysande konstitution med en tydlig maktdelning mellan den dömande, den lagstiftande och den verksamställande makten. Det gör att jag i varje fall inte är orolig för att Trump på egen hand skall ställa till med tokigheter. Däremot kommer USA med en republikansk majoritet i senaten och representanthuset att bedriva en annan och konservativare politik än Obama. Det har jag inga problem med!
Ett exempel; I media målas bilden av en president som sitter med knappen till kärnvapnen. Minsta eftertanke eller kontroll av fakta skulle visa att ingen president ensam kan trycka på kärnvapenknappen. Just för att hindra att en president där ”propparna går” skulle kunna utlösa kärnvapenkrig.
Ett annat exempel; B. Obama lovade i två val att stänga den juridiska och demokratiska skamfläcken Guantanamo där fortfarande närmare två hundra fångar sitter mer än tio år senare utan dom och rättegång. Det har han inte lyckats med beroende på den ”balance and check of power” som det amerikanska systemet innebär. På gott och ont, i detta fall ont!
Ett råd till journalister och politiker, cool down a bit! Ni kan komma att få äta upp all den svartmålning som ni nu bedriver. Men ni kanske räknar med att detta har glömts bort. Däremot blir det naturligtvis viktigt när Trump börjar visa korten och ministrar utses att analysera konsekvenser och åtgärder. Just nu vet vi inte mer än att en smutsig valkampanj är över och ett lugnare samtalsklimat förefaller inträda hos alla direkt inblandade!
Slutligen en kommentar om utfallet. Jag granskar de siffror som nu kommer om Trumps väljare. Det är långt ifrån bara ”outbildade vita män på landsbygden” (ibland kallade red-necks) som röstat på Trump. Breda grupper långt ifrån dessa folkförnedrande benämningar (av HRC kallade ”deplorables”) har röstat på Trump. I stora delar av det USA som ligger mellan öst- och västkust har man röstat på Trump.
Det fanns ju en uttalad oro i det demokratiska partiet kring HRC redan när hon valdes till presidentkandidat för demokraterna. Det ansågs att hon skulle förlora mot vem än republikanerna ställde emot. Det var ju också precis det som hände. T.o.m. en figur som Trump lyckades besegra HRC med det ”bagage” (för att uttrycka det försiktigt) hon dras med. Själv hade jag inte röstat på varken Trump eller den genomkorrumperade HRC (läs på om Clinton foundation, Saudiarabien, big banking, Jewish league mm).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: