DAG HAMMARSKJÖLDS (1905 – 1961) BACKÅKRA DEN 12 OKTOBER 2016

Dagen har inte bara ägnats åt skådning på Nabben utan också åt hommage till Dag Hammarskjöld genom ett meditativt besök på hans fyrlängade gård Backåkra mellan Lödderup och Sandhammaren på Österlen.

Dag Hammarskjöld har sedan unga år fascinerat mig. Jag minns än när dödsbudet i september 1961 kom om att hans plan störtat i Ndola i dåvarande Nordrhodesia på väg till ett möte med Moise Tshombe i utbrytarrepubliken Katanga.
Idag har jag en halv hyllmeter med de bästa biografierna om Dag Hammarskjöld, däribland den bästa – enligt min mening – Brian Urquharts. Brian U var en nära medarbetare och rådgivare till Dag Hammarskjöld som senare skrev den ledande biografin. Om man kan ha något som kallas hjälte och idol så är det i mitt fall alldeles entydigt Dag Hammarskjöld!

Dag Hammarskjöld är samtidigt nationalekonomen, statstjänstemannen, FNs generalsekreterare 1953-1961 – den bäste FN någonsin haft, modig, oväldig och med enorm integritet – och den religiösa mystikern. Läs hans bok Vägmärken! En vidunderligt viktig bok som också visar varifrån Hammarskjöld fick sin kraft och sitt enorma mod.

I min bok är Dag Hammarskjöld den störste svensken i modern tid. Väl värd att beundras och hyllas även om hans själv skulle värjt sig starkt emot det. Han gjorde bara det han måste och var kallad till från den som satt honom på posten som generalsekreterare i en tid präglad av kalla kriget. Dag Hammarskjöld visade stort mod och vek sig inte för någon av stormakterna USA eller Sovjetunionen eller deras medlöpare Frankrike och Storbritannien som vid olika tillfällen och av olika skäl försökte avsätta honom! Till slut fick Dag Hammarskjöld betala det ultimata priset, hans DC 6:a sköts med viss sannolikhet ner, även om det inte på långa vägar är klarlagt av vem och på vems order.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: