KAN MAN INTE ÅTALA FÖR VÄNSKAPSKORRUPTION?

En moderat f.d. statssekreterare har förstört den sista bastionen av hederlighet bland myndigheter (Finansinspektionen har ju redan tidigare visat sin böjlighet för storbankerna). Om det vore möjligt borde den f.d. moderate statssekreteraren åtalas men någon lag mot vänskapskorruption inom den politiska klassen finns inte i Sverige.

Det var rätt att för 13 år sedan flytta revisionen från en statlig myndighet (Riksrevisionsverket, RRV) under regeringen till riksdagen (Riksrevisionen) men förfallet började när makteliten inte kunde låta bli att falla för frestelsen att plocka riksrevisorer från den politiska klassen som därmed kom att revidera sina egna och sina egna åtgärder!

Själv har jag arbetat som revisionsdirektör på gamla Riksrevisionsverket under generaldirektör G. Rune Berggren en man med stor kraft och integritet. Jag minns när RRV hade publicerat uppgifter om vad Palmes regeringskansli kostade. Berggren blev totalt utskälld inklusive svordomar av Palme men försvarade vad vi gjort utåt.

Jag minns också tydligt när undertecknad i en intervju (på uppdrag av gd Berggren) med Åke Ortmark liknade arbetsmarknadsverket vid en bläckfisk. Riksrevisionsverket kom inte åt arbetsmarknadsverket när vi skulle revidera vart pengarna tog vägen. Ett tilläggsanslag på några miljarder en vinter var omöjliga att följa. Därav liknelsen med bläckfisken. När vi fick tag i en arm växte en ny ut. Allan Larsson som var generaldirektör blev ursinnig och skällde! G Rune Berggren försvarade mig stenhårt utåt och inåt! Jag har fortfarande en decimeter med klipp från ledare i alla Sveriges tidningar från den händelsen! Helt underbart att tänka på idag. Integritet!

Riksrevisionsverket befolkades på den tiden av kompetenta tjänstemän (ekonomer och statsvetare) utanför den politiska klassen.

Tyvärr har flytten till riksdagen inneburit en politisering av cheferna. Det var vi några som varnade för redan då även om nästan samtliga menade att en placering hos riksdagen var bättre än som statlig myndighet placerad under regeringen. Idag kan denna flytt diskuteras! Det är som sagts lätt att rasera ett förtroende men hur medborgarna åter skall få förtroende för Riksrevisionen återstår att se. Vi lär återkomma i frågan!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: