BREXIT OCH MAKTELITERNA

BREXIT OCH MAKTELITEN

Makteliten inom politik och media ondgör sig nu över att arbetarklass i England röstat för Brexit. Man uttalar sig dessutom hånfullt över att David Cameron begick ”dumheten” att utlysa en folkomröstning kring EU medlemskapet. Det är naturligtvis en skamlighet att faktisk fråga vad folket tycker i en fråga. I synnerhet som resultatet blev ett kraftigt statement!

Nu till den engelska arbetarklassens röstande. I diskussionen i UK före folkomröstningen utgjorde ”den polske rörmokaren” ett symbolargument ofta uttrycket med övermaga hånfullhet mot dem som inte såg enbart fördelar med denne.

Tänk nu efter en stund! Den ”polske rörmokaren” har kommit till UK och debiterar betydligt lägre timtaxa än den engelske dito. Inte undra på att medelklassen i London som arbetar som svettpåsar åt Westminster 1 tycker det är bra med lägre kostnader för sina reparationer. Men rörmokaren ute i landet som tvingas sänka sina timtaxor och därmed inkomster upplever inte samma upphöjda entusiasm för EU och den fria rörligheten och migrationen. De agerar faktiskt rationellt utifrån sina egna hushållsekonomier och röstar Brexit i hopp om att det skall förbättra deras situation. Man kan inte begära att de skall göra en analys av handel/ekonomi/tillväxt som en gängse akademisk professor i makroekonomi!

Kommentarerna är uppskruvade och förutsägbara – också i Sverige – från dem som tillvaratar makteliternas intressen. Radio, TV och tidningsmedia är fulla av hånfulla uttryck nedlåtande omdömen och väldigt lite förståelse och analys. Svettpåsarna gör sitt jobb!

Folkomröstningen i UK sände som sagts ett tydligt statement: Väljare är inte rundningsmärken!

 

Det är detta som Löfven (et consortes i andra partier möjligen med undantag för V och SD) är livrädd för att tvingas erfara, därför kommer vi inte att få någon av makteliten okontrollerad folkomröstning i Sverige! Kom ihåg hur den politiska makteliten manipulerade kärnkraftomröstning som inte gav en möjlighet till att välja mellan ja eller nej utan man införde en suddig linje jasså som då kallades linje två.

 

Bilden av makteliterna på en bräcklig flotte förekommer i analyserna. Det är en bra bild! Väljarna ute i landet ser att flotten är bräcklig ute på ett stormigt hav men själva tror eliten att de sitter på en stabil och säker flotte i lugnt väder! Nu erfar de något helt annat!

 

Jag hävdar att det i fallet UK finns två grupper på flotten som båda nu utmanats och känner sig utmanade, av väljarnas utslag. Den ena gruppen kan vi kalla Westminster 1 och består av big banking, big business, big politics och big media. Motsvarigheten finns också i Sverige runt Rosenbad i kretsar i Stockholms City!

 

Den andra gruppen är den politiska eliten i Bryssel som driver mot en superstat (vissa använder ordet monsterstat) och här har vi svenska deltagare. Nu på morgonen nås vi av ukaser från mötet i Bonn om att de ursprungliga sex grundarländerna nu vill driva EU i än tydligare – och farligare – i överstatlig riktning. Inte bara som nu en meningslös president, en tramsig EU hymn och en flagga som står för vadå?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: