SARA DANIUS – Svenska Akademins nya ständiga sekreterare

Idag välkomnar vi Sara Danius som Svenska Akademins nya ständiga sekreterare. Ett oerhört glädjande val av en djupt beläst och bildad intellektuell. Känns som en återgång till traditionen efter Horace Engdahl. Det knyts naturligtvis förhoppningar vid val av en ny ständig sekreterare i Akademin i synnerhet denna gång med den första kvinnan på posten. Det finnas ändock anledning att dämpa förväntningarna på hur mycket Sara Danius kan påverka de äldsta dominerande ledamöterna i Akademin.

Det är samtidigt också beklagligt att den lysande författaren Kerstin Ekman inte deltar i Akademins arbete efter Salman Rushdie affären. Som ”naturmupp” lyfter jag gärna de två essäsamlingarna Herrarna i skogen från 2007 och Se blomman från 2011 men många andra finns, Händelser vid vatten 1993 m fl. m fl. Kerstin Ekman hade behövts i Akademin idag med sin lyskraft och sitt klara intellekt.

För den som inte minns: Salman Rushdie affären 1989 var den skamliga historien när Irans mullor lade en fatwa på Salman Rushdie för något han skrivit i boken Satansverserna. En mycket läsvärd bok, by the way! Svenska Akademin vägrade skriva på ett internationellt upprop till förmån för Salman Rushdie. Kerstin Ekman och Lars Gyllensten avgick då i protest mot fegheten.

Salman Rushdie är fortfarande en fantastisk för att inte säga vidunderlig författare som självfallet aldrig kommer att få Nobelpriset.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: