Regeringen offrar rovdjur för att locka några få väljare!

Orsa 

Alliansen har med stöd av SD i riksdagen beslutat att genomföra kraftiga minskningar av inte bara varg utan också kungsörn, björn, lo, och järv, vilket de tre M-riksdagsmännen valde att inte nämna i sin artikel. Vargstammen skall i stort halveras och björnstammen minskas med två tredjedelar genom avskjutning. Beslut och genomförande av minskningen läggs sedan fegt på de länsvisa Viltförvaltningsdelegationerna, vilkas sammansättning är dominerade av jägarintresset.

I beslutet påstår man att 170 – 270 vargar innebär gynnsam bevarandestatus för vargen och att det ”bygger på noggranna utredningar och ett gediget forskningsmaterial”. Dock har man inte angett några som helst referenser till vilken forskning man syftar på. Uppgifterna om 170 – 270 vargar är helt och hållet en politisk bedömning levererad av miljöministern, Lena Ek.

Vidare hänvisar man till ”socioekonomiska konsekvenser”, ett gammalt jägarargument, som aldrig på allvar verifierats. Enligt en nyligen utkommen forskningsrapport från SLU kunde några sådana konsekvenser av rovdjuren inte konstateras.

Den intresserade läsaren hänvisas till en nyligen utkommen forskningsrapport från SLU, ”Vargen påverkar jakten – men inte markpriset”.  Där kunde några sådana konsekvenser av rovdjuren inte konstateras. Tvärtom påverkade vargförekomsten vare sig antalet fårbesättningar eller prisutvecklingen på skogsmarksfastigheter. Kommuner med varg var heller inte mer socioekonomiskt utsatta än kommuner utan varg. Däremot minskade antalet sålda jaktkort när antalet vargar i landet ökade men det gällde både kommuner med och utan varg.

Varför har då regeringen valt att helt ignorera naturvårdsorganisationernas intressen, liksom breda internationella avtal. I grund och botten handlar det politiska beslutet om en förhoppning i att avskjutning av varg och andra stora rovdjur skall betala sig i valet i form av några vunna marginalväljare på landsbygden. Vi kan bara hoppas att denna cyniska spekulation inte lönar sig.

Publicerad som artikel i VLT med följande undertecknare;

Gunnar Rosen

Ordförande Naturskyddsföreningen Västmanland

Olov Trosten

Regionsombud  Rovdjursföreningen Västmanland

Lennart Waara

Ordförande Västmanlands Ornitologiska Förening

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: