Behövs Centerpartiet? Vart går partiet med Lööf?

När Centerpartiet (C) nu står inför ett partiledarval kan man inte undgå att reflektera över partiets uppgifter och roll och inte minst frågan om det över huvud finns ett berättigande för partiet.

Med den Lööfska kandidaturen stärks Stockholmfixeringen i C och i svensk politik. Med en dubiös omskrivning kallas detta ibland för ”Stureplanscentern!. (Behöver Sverige Stureplan över huvud taget?)

Den Lööfska kandidaturen innebär också en presumtiv partiledare som mentalt förförts av ekonomiska marknadslibertiner (avsikt. felskr.) med bl.a. fantasier om plattskatt och generella privatiseringar.

Det kan finnas statliga verksamheter som lämpligen bolagiseras/privatiseras men ett övertydligt exempel på hur fel det kan gå är Statens Järnvägar. SJ har delats upp på ett antal bolag som nu leker marknad med enorma suboptimeringar som följd och ett järnvägssystem i Sverige som inte fungerar för oss resenärer och konsumenter.

Jag har skrivit det tidigare; förstatliga verksamheten och bilda ett sammanhållet Statens Järnvägar med uppgift att skapa ett fungerande person- och godstransportsystem på järnväg!

Ett C vars politik är förankrat hos ekonomer (marknadsteoretiker och libertarianer) med djup förankring i teorin men ingen förankring i verkligheten saknar berättigande och riskerar att hamna utanför riksdagen. För att vara tydlig; partiet förtjänar att försvinna!

Jag har i drygt ett och ett halvt årtionde bott i Stockholm och därefter flyttat allt längre ut på vischan! Vischan (landsbygden) är egentligen allt utanför storstäderna. Jag vill poängtera att dikotomin inte är avsedd som värdering utan kommer ur den djupa insikten att problematiken avseende politik, ekonomi och sociala strukturer skiljer sig fundamentalt mellan landsbygd och storstad.

Jag har under åren allt mer kommit att se och inse hur Stockholms fixerad mediadebatt, politisk inriktning och realekonomiska stimulanser är!

Ett Centerparti som verkligen tog som sin uppgift att driva landsbygdens (utanför storstäderna) behov och problem skulle ha ett stor uppgift och ett rejält politiskt berättigande!

Det handlar i så fall om att utveckla och genomföra grundläggande social service, tillgång till kommunikationer och transporter, tillgång till butiker och bensinstationer, ett polisväsende som är närvarande, politiska styrsystem som också stimulerar verksamheter och näringar över hela landet, etc, etc…

Tar den blivande partiledaren denna stafettpinne? Eller, blir det mer av Stureplans politik? Svaret avgör om C behövs i svensk politik!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: