KRUTFABRIKEN I TYFORS – EN INDUSTRIHISTORISK SKANDAL

Under kriget tillverkade Sverige nitrocellulosa krut ( enkelt uttryckt bomullskrut) för våra försvarsändamål. Det var ett krut med många olika användningar bl.a. i kanoner.

Fabriken var verksam mellan 1940 och 1945 och lades i malpåse fram till 1980 då en del sprängdes. Mycket har funnits kvar av anläggningen som är av stort försvars historiskt intresse. Inte minst med det enorma uppsving kring Andra Världskriget som nu råder i Sverige och i hela Europa med litteratur och besöksmål.

Tyfors är en viktig del av denna intressanta historia.

Jag har därför dokumenterat det som finns idag fotografiskt; bilder och en historisk redovisning finns på hemsidan;

 http://www.pbase.com/lennart_waara/tyfors

Den stora skandalen är att Ludvika kommun nu låter denna anläggning vandaliseras och plundras. En motorbana i närheten och motorklubben använder anläggningen som skrotupplag för gamla bilar, däck, bildelar och sopor. Allt detta är också dokumenterat och kan komma att publiceras!  Är det inte böter på nedskräpning idag? Vad säger Ludvika kommuns miljöansvarig? Vad avser ni göra för att städa upp på området?

Vid förnyat besök på området i september 2011 kan jag konstatera att Ludvika kommun städat upp ordentligt på området. Skräpet är borta, de skrotade folkrace bilar som lämnats av motorklubben och tidigare fanns på industri området är bortforslade och en hel del gransly är bortataget! Heder år kommunen för detta arbete! Jag tackar för insatsen som gjordes efter kontakter med kommunledningen  efter första besöket!

Vad avser ni göra för att i möjligaste mån bevara denna historiskt intressanta anläggning. Denna fråga kvarstår dock fortfarande!

Som det är idag är det en INDUSTRIHISTORISK SKANDAL enkelt och rakt uttryckt!

4 svar to “KRUTFABRIKEN I TYFORS – EN INDUSTRIHISTORISK SKANDAL”

 1. Per Wernberg Says:

  Skrämmande dålig koll på detta från kommunen. Men kanske är det företaget/eller efterföljaren som är skyldigt att städa upp?

  Tyvärr finns liknande exempel på närmare håll. Blev helt förskräckt när jag
  kom ner till Sågdammen i Ramnäs för att titta på fåglar och såg vandaliseringen och nedskräpningen vid gamla sågverket.
  Ansvar: Surahammars kommun eller något företag?

 2. royalfrodemos Says:

  Vid besök i September och December 2012 så kunde jag inte se några spår av uppröjning. Snarare tvärtom, det är ett beklämmande skrotupplag på sina håll och man har hackat hål i diverse husväggar för att få in bilvraken under tak. Väldigt tråkigt att se en plats av värde förstöras på det här viset,

 3. lennartwaara Says:

  Är det korrekt som du skriver är det sorgligt! Det måste kollas upp och kontakt tagas med kommunen! Andra världskriget röner allt större intresse i hela världen och i Sverige men de få intressanta minnesplatser vi har föröds av okunniga o ointresserade politiker! Jag skall åter kontakta Ludvika kommun i frågan!

 4. Pelle Says:

  Sluta särskriv.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: