NEMESIS SAAB

Hämndens gudinna jagar Saab! Jag vet inte om Saab överlever i 6 timmar, 6 dagar, 6 veckor, 6 månader eller kanske längre men Saab kommer på sikt inte att överleva som bilföretag.

Problemet är inte den kortsiktiga likviditeten utan att man inte säljer bilar! Och inte heller gjort det på många år! Det är Saabs nemesis!

Alla tvår sina händer just nu eftersom igen vill bli sittande med Svarte Petter och anklagas för att ha stjälpt Saab. Min gissning är därför att If Metall inte i fallet Saab kommer att kräva företaget i konkurs! I vilket annat fall som helst skulle detta ha skett om lönerna inte betalades ut! När nya Saab 9:4x presenterades fick den lysande recensioner! ”Bästa Saaben någonsin!” Något annat hade jag inte heller trott.

Jag läser det mesta i pressen om Saab. Det är intressant att läsa – Katrine Kielos (AB) och andra – skribenters tungfota klunsande i produktionsekonomins träskmarker. Regeringen gör för lite, hävdas det! Oklart vad de skall göra. EIB är för långsamma hävdas det! Men att skicka in pengar i ett företag som inte kan överleva på sikt är väl kapitalförstöring? Kinesiska bilköp på 1000 bilar presenteras som jätteköp som kan rädda Saab. I själva verket är 1000 bilar t.o.m för ett litet företag som Volvo endast en dryg dagsproduktion. Jämfört med exempelvis Toyota är det en droppe. Just nu presenteras att kinesiska företag köper ytterligare 600 bilar och betalar direkt. De ger pengar till denna månads löner! Ingen ställer frågan hur nästa månads lön och underleverantörer skall betalas! Nya brandkårsinsatser av Muller? Facken på Saab är nöjda! Oklart över vad!

Ingen räknar på – även om superoptimisten Muller skaka fram mer kortsiktigt likviditetskapital – hur Saab på sikt skall överleva. Det som behövs är inte 800 miljoner eller 1 miljard utan sannolikt 10 – 20 miljarder för att ta fram nya modeller, nya produktionsverktyg och marknadsföra bilarna.

Varför säljer Saab inte tillräckligt med bilar och har inte gjort det på 20 år med undantag för två enstaka år ? Fel på konsumenterna? Fel på produkten i förhållande till priset? Otillräcklig marknadsföring? Jag noterar med stort intresse att Leif Pagrotsky med osviklig känsla för vad som går hem i media ny förvärvat en ny Saab och också meddelat media detta! Det kanske räddar Saab på superkort sikt!

I varje annat fall hade man lagt ner olönsam produktion och styrt över produktionsresurserna till annan lönsam produktion, därmed även lönsam nationalekonomiskt! Men, vad är det för ”magi” med Saab som gör att det – mycket smärtsamma – beslutet inte tas utan att denna utdragna dödskamp fortsätter.

Kanske klarar sig Saab nu ytterligare en månad kanske sex månader, men Saab är dödsdömt och kommer inte att överleva som självständig biltillverkare. Kanske varumärket kan förvärvas av något företag! That´s it!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: