Saab – survival of a not fitted!

Det är mer än ett år sedan jag skrev den första bloggen om Saab. Mycket har hänt sedan dess men egentligen ingenting som förändrar det strukturella problemet!

Saabs problem är inte att media skriver kritiskt och kanske också negativt om försöken att rädda Saab! Det är faktiskt medias roll att granska och ta fram sidor i en fråga som vi mediakonsumenter inte kan plocka fram på egen hand! Jag kan ändock förstå psykologin i de anställdas frustration som sedan riktas mot media! Men fel är det!

Saabs problem är inte att kinesiska bilproducenter backar ur eller inte får gehör för en ägaraffär! En sådan måste alltid bygga på sund ekonomi, dvs en vettig avkastning på investeringen!

Saabs problem är inte att underleverantörer vill ha betalt och inte kan agera bank åt Saab! De har en egen ekonomi med anställda att värna om. Så fungerar en vettig marknadsekonomi!

Saabs problem är inte att finansiering på kort och medellång sikt är svajig för att inte säga svag. Inte heller att kassaflödet är dåligt, det är endast en konsekvens av grundproblemet! Problemet är inte heller att regeringen inte griper in eller att EIB tar tid på sig för beslut.

Alla dessa ”förklaringar” har det gemensamt i Saab vännernas och de anställdas ögon att de tjänar som grund för en moder variant på ”dolkstötslegenden”. Det är alltid någon annans fel att det inte går vägen! De andra stöter till och med aktivt dolken i ryggen på Saab!

Jag känner samtidigt sympati och beundran för ordförande Muller som med stor optimism fortsätter att kämpa för Saabs överlevnad.

Vilket är då Saabs strukturella problem? Problemet HAR VARIT och fortsätter att VARA att Saab marknadsför och säljer alldeles för få bilar. Saab har förutom två år nästan alltid sålt för få bilar för att få till stånd en lönsam produktion och försäljning. Idag är det värre – eller snarare färre – än någonsin! En inte alltför djärv prognos är att Saab kommer ATT FORTSÄTTA att sälja för få bilar! Det är det strukturella problemet!

Jag tillhör dem som naturligtvis hoppas att Saab skall överleva som tillverkare ( av avancerade och högklassiga ) bilar! Men, jag tror det inte och har egentligen inte gjort det de senaste 18 månaderna.

Jag önskar lite mer av denna självklara strukturella analys i media och på annat håll när olika orsaker till Saabs problem analyseras och ventileras!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: