Obama och bin Ladin – Revisited.

Pratkvarnen i Vita Huset har äntligen agerat, istället för att bara prata! Elimineringen av bin Ladin håller mig inte sömnlös av upprördhet. Sannolikt är detta också början på slutet för terroristorganisationen alQaida! Navy Seals blir på köpet än mer mytomspunna för att inte säga glorifierade. Det kan jag också leva med!

Rätt och riktigt hade naturligtvis – i den bästa av världar – varit att fånga in och i en öppen rättegång döma Osama bin Ladin. Det är det civiliserade samhällets korrekta och bästa reaktion på terrorism och totalitarism. Om du så vill, också det kostnadseffektivaste sättet att avväpna terrorkrafter inte bara bokstavligen utan också andligen. ( Så har det alltid varit alltsedan vänsteranarkister försökt provocera fram revolutionen med attentat men skändligen misslyckats och avslöjats i rättegångar. ) Det är också den korrekta intellektuella hållningen! Till skillnad från allsköns politiska – också i Sverige från både S och M – ryggmärgsmässiga och gammaltestamentliga hämnd reaktioner och kommentarer.

Dessutom är jag själv övertygad om att detta hade varit en än hårdare slag mot alQaida än detta action uppdrag. Jag kan förstå de bevekelsegrunder som gjorde att uppdraget var – det är jag också övertygad om vad som än sägs i presidental speeches – att döda bin Ladin. Därav ”head and chest shots”!

Tyvärr innebär Navy Seals action uppdrag att sannolikheten för ett återval av B. Obama ökar! Just att han inte bara pratat utan äntligen visat potens och handlingskraft har ökat hans popularitet i breda väljargrupper! Rätt åtgärd, fel uppdrag med tyvärr oönskad konsekvens!

Det som däremot känns väldigt främmande är den gammal testamentliga mentalitet som styr de amerikanska medborgare som går ut på gatorna och demonstrerar av glädje. Det kan möjligen förstås som en freudianskt känslomässig ryggmärgsreaktion men den kunskapsmässiga och intellektuella nivån imponerar inte!

Jag kan inte låta bli att se på detta som en parallell till de likaledes primitiva västfientliga demonstrationerna i delar av arabvärlden. Inte heller dessa präglas av kunskap och djup intellektuell analys.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: