Om porträtten på de nya sedlarna!

Det finns flera glädjande nyheter om vilka historiska personer som skall pryda de nya sedlarna.

Det första och viktigaste är att en av mina stora hjältar/idoler Dag Hammarskjöld hamnar på 1000 kronors sedeln!

Dag Hammarskjöld, en stor religiös mystiker, nationalekonomisk forskare och en lysande ämbetsman av en sort som man får leta länge efter. Inte minst i dagens FN! Hammarskjöld kommer – enligt min mening – att i historien bedömas som en av de få riktigt stora (tillsammans med Tryggve Lie). Modig och med stor integritet, inte minst mot de stora nationerna Sovjetunionen och USA men också gentemot Frankrike och Storbritannien som alla vid olika tillfällen manövrerade för att få bort Hammarskjöld! Han hade också att hantera flera verkligt stora kriser i världssamfundet och gjorde det också på ett beundransvärt sätt!

Läs Brian Urquharts grundläggande biografi!

Men mest av allt beundrar jag ändock Hammarskjöld för hans djupa kristna tankar i Vägmärken. En bok som inte nog kan lyftas fram eller berömmas! Den är i hög grad fortfarande giltig och full av vägledning i livsfrågorna i gränslandet mellan kristen religion och filosofi. Läs den!

Eftersom det var ofrånkomligt att Astrid Lindgren skulle med på en sedel så får man väl vara nöjd med att det blev den s.k. ”tjugan”! Det kan vi väl leva med!

Bland illitterata personer har det länge frodats en föreställning om att hon är av Nobelprisklass och att det är en stor skandal att hon inte fått priset! En skandal hade det varit om Astrid Lindgren HADE FÅTT priset! Det är oftast personer som aldrig läst en bok än mindre böcker av Nobelprismässiga författare som drivit tesen om AL!

Författare som Salman Rushdie (kommer aldrig att få det, politisk feghet), Philip Roth, Joyce Carol Oates (kommer inte att få priset, för produktiv), m.fl., m.fl. har inte fått priset. Listan är lång på Nobelprismässiga författare som INTE fått priset! Astrid Lindgren finns inte med och skall inte med på den listan! Vår störste författare August Strindberg fick det aldrig medan Werner von Heidenstam fick priset! Men Övralid är ju ändock vackert och väst ett besök!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: