Intervention i Libyen!

Snön vräker ner och i FN:s Säkerhetsråd har man röstat igenom att intervenera militärt i Libyen (med en eufemism kallad flygförbudszon över Libyen). När jag sitter här på berget och tittar ut över Våtsjön kan jag nästan se Apokalypsens ryttare långt därborta i förtoningen!

Jag kan förstå jublet i Benghazi och bland alla som stödjer demokratirörelserna i Libyen (och indirekt i andra arabdiktaturer). Jag kan också förstå besvikelsen i Bahrein som gärna ser en liknande intervention där. I Bahrein har dessutom den sittande diktaturregimen kallat in främmande trupp (fr. bl.a. Saudiarabien).

Men vad betyder beslutet i Säkerhetsrådet (10 röstade för och 5 lade ner rösterna; Kina, Ryssland samt Tyskland)?

Marktrupp kommer inte att få sättas in men i övrigt finns alla möjligheter att sätta in flygattacker mot flygvapnet, flygbaser, stridsvagns- och luftvärnskoncentrationer. Vilka länder som kommer att delta är oklart men man kan gissa på USA, Frankrike och Tyskland. Det är länder som har kompetens och kapacitet (notera eufemismen) att genomföra en operation av den magnitud som krävs!

Det låter så snällt och oskyldigt med flygförbudszon men i praktiken innebär detta KRIG mot Muammar Ghaddafis militärstyrkor!

Det finns anledning att hoppas att beslutet innebär att regimen i Libyen faller snabbt (som ett resultat av inneboende motsättningar) i annat fall fruktar jag ett blodigt utdraget krig! Det förefaller just nu heller inte uteslutet att Sverige kommer att dras in i detta!

Krigshetsarna i regering och socialdemokrati är öppna för detta!

Det finns all anledning att följa detta timme för timme de närmsta dagarna. Jag kommer att ta del av varje tänkbar ukas och följa händelserna via internationella media.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: