Intervention eller ej i Libyen.

Den fruktansvärda Ghaddafi regimen ser just nu ut att krossa demokratirörelsen i Libyen.

Den optimistiska tonen i mitt förra inlägg om demokratirörelserna i arabvärlden och hänvisningen till dominoteorin har visat sig slå fel! I Libyen segrar just nu de antidemokratiska krafterna liksom i Bahrein och Saudiarabien.

Just nu diskuteras i FN och i EU frågan om att införa att flygförbud över Libyen. Frågan beskrivs ibland lite populistiskt som ett enkelt administrativt beslut! I själva verket innebär en implementering av ett flygförbud i Libyen bombningar av Ghaddafis flygvapen och flygfält. Sannolikt innebär det också att man (vilka?) måste skicka trupp för att övervaka att flygförbudet efterlevs. Det innebär således i praktiken främmande trupp på Libyskt område.

Demokratirörelsen i Libyen efterfrågat stöd från västvärlden men samtidigt starkt avvisat främmande trupp och militär intervention! En gammal sanning är också att ett folks befrielse måste vara dess eget verk! Vi har åtskilliga exempel på att främmande trupp försökt införa demokrati!  USA i flera länder ex. i Vietnam! Demokrati på bajonetter är ingen hållbar idé! Se bara på försöken I Afghanistan, där Sverige deltar i den amerikanska erövringskriget med motiveringar om att minska kvinnoförtrycket!

Det känns konstigt att i denna fråga ha hamnat på samma sida som amerikanska militärer och Kinesiska diplomater som är tveksamma till det rätta eller möjliga i att intervenera i Libyen. Kina gör det med ett (hycklande) argument om att ett lands inre affärer är dess egen sak.

Frågan är således inte helt enkel. Jag måste säga att jag förstår tveksamheten inför ett beslut om flygförbud och de konsekvenser det medför!

Samtidigt är det frustrerande och fruktansvärt att se demokratirörelsen hänsynslöst bombas och skjutas sönder och samman. Också här riskerar vi spridningseffekter. Andra diktaturer i arabvärlden samlar mod och kraft att hårdhänt slå ner demokratirörelserna!

Under dagen lär vi få klarhet i vilket beslut FN:s säkerhetsråd kommer till!
Oavsett vilket det blir (om det inte bara blir en urvattnad kompromiss utan verkan) så är det ett val mellan pest och kolera!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: