Det ÄR elmarknaden det är fel på – svar till SvD:s ledare.

SvD skriver i dagens (1.3.11) ledare ”Det är inte elmarknaden det är fel på”. Uppenbarligen är det kunderna som klagar det är fel på! Det utbredda – och berättigade – missnöjet förlöjligas. ”Missnöje med elpriserna tycks ha blivit en del av nationalkaraktären.”  Det är i sig en obetalbar formulering i sin fördomsfullhet men det värsta är att den dryper av folkförakt! Av gammalt obehagligt överhetsslag!

Nej SvD (det framgår inte i nätupplagan vem som skrivit ledaren!) missnöjet är reellt och i högsta grad motiverat!

Framförallt är vårt totala beroende av EN nätleverantör helt otillständig. Här finns ingen marknad över huvud, det är helt och hållet en monopolsituation med monopolprissättning. Jag kan som kund inte gå till någon annan nät-leverantör som det borde vara på en fungerande marknad.

Jag tipsar ledarskribenten om att läsa på i närmsta grundbok i nationalekonomi om monopol ( och oligopol för den delen) och konsekvenserna i den realla ekonomin.

När vi kommer till konsumentens situation vad gäller möjligheten att välja el-leverentör så är den marknaden oligopolistisk.
Ett fåtal dominerande megabolag svarar för el-leveranserna. Resultatet är att marknaden fungerar dåligt och att jag som kund har att välja mellan pest och kolera. Skillnaderna i pris mellan dem är så liten att det inte går att övertid jämföra och välja på ett vettigt sätt. Jag har verkligen försökt!

Nej SvD!  Elmarknaden fungerar inte som marknad!

SvD tar också upp marginalprissättningen som innebär att vi som konsumenter betalar ett kwh pris efter den senast producerade (och dyraste) el:en! Sverige har tillgång till billig kärnkrafts- och vattenkraftsproducerad el men som konsumenter betalar vi efter den mest ineffektiva europeiska kol-producerade kostnads- och prisnivån. Allt ett resultat av avreglering och skapandet av en europeisk el-marknad!

Priset följer således inte – som SvD hävdar – utbud och efterfrågan!  Korrektare uttryckt; priset följer endast marginellt utbud och efterfrågan. Priset styrs av ett monopol- respektive oligopolutbud och en avreglerad europeisk el-marknad!

Det är svårt att se i vems intresse Svd skrivit denna ledare. Jag har nog i andra sammanhang uppfattat att SvD tydligt varit emot monopol och oligopol vare sig de är offentliga eller privata.

SvD pekar på några åtgärder, varav den första är att sänka skatten på el. Det kommer inte att ske av en rad olika skäl. Den andra åtgärden instämmer jag helt i; öka produktionen av el genom att öka kärnkraftsproduktionen!

Mitt huvudförslag för att hantera monopolsituation på nätområdet och oligopolet på leveransområdet är att REGLERA EL-MARKNADEN!  Huvudanledningen är att skydda konsumenterna från oskälig monopol- och oligopol prissättning!

Försök inte med folkförakt för att komma undan den frågan SvD!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: