Är Afghanistan ett nytt Vietnam?

Svaret på frågan är sannolikt jakande? Vad menar jag?

I båda fallen har teknologiskt och militärt överlägsna makter besegrats av folkligt förankrade och högt motiverade styrkor. I Vietnam besegrades USA ordentligt av fattiga bondesoldater i FNL understödda av militära styrkor från Nordvietnam. Talibanerna gömmer sig i bergen som FNL då gjorde i Vietnams djungler. Ett helt folk kan inte besegras!

Ryssland har – besegrade – tvingats ut ur Afghanistan med svansen mellan benen. Det är också vad som med stor sannolikt kommer att hända med de USA-ledda angreppsstyrkor som Sverige deltar i!

Ett annat skäl till parallellen mellan Vietnam och Afghanistan är den gamla sanningen att demokrati aldrig kan införas med hjälp av främmande bajonetter. Hur illa vi än tycker om talibanerna (som ej är att förväxla med al Qaida) så är de en fråga för det afghanska folket. Ett folks befrielse måste alltid vara dess eget verk.

Dessutom sker just nu en oerhört viktig förändring/utveckling av talibanrörelsen mot mindre splittring i olika krigsherregrupper och mot en mer avancerad informations- och kommunikationshantering.
Att förhandla och samarbeta med dem är den enda framkomliga vägen idag!

Det var rätt av vietnameserna att kasta ut USA, vilket vi aktivt stödde. Idag är den vietnamesiska regimen på vanligt kommunistsätt i full färd med att begränsa den viktigaste demokratifaktorn av alla – internet. Det gör inte det gamla ställningstagandet för Vietnam och emot USA ett dugg mindre riktigt.

Idag är opinionen i Sverige vacklande i inställningen till Sveriges deltagande i USAs angreppskrig. Glädjande är att DN under Peter Wolodarsky och Aftonbladet är emot Sveriges militära engagemang i Afghanistan. Opinionen mot kriget kan och bör vi stärka på sikt.

Kom ihåg att Sveriges ledande makthavare stödde USAs angreppskrig i Vietnam till en början. Statsminister Tage Erlander och LOs dåvarande ordförande Arne Geijer vägrade fördöma USA. Därav vår paroll på demonstrationer i slutet av 1960-talet och början av 1970-talet. ” Tage och Geijer – Lyndons lakejer!” För den oinvigde så var Lyndon Johnson då USA president.

Efter idogt arbete under många år med tidningar, flygblad, möten och demonstrationer så slutade det hela med att statsminister Olof Palme gick i ett demonstrationståg tillsammans med Nordvietnams ambassadör. Till USAs stora ilska!

På samma sätt som olika politiska grupperingar då enades under parollen ”USA ut ur Vietnam” bör vi nu kunna enas under parollen ”Sverige militärt ut ur Afghanistan!” Självfallet skall vi lägga frigjorda resurser på uppbygge av olika slag i samverkan med alla grupper i Afghanistan.

Vad är det för officiella/officiösa skäl som anförs till Sveriges deltagande i USAs angreppskrig? Till en början anfördes det lilla fikonlöv som FN givit medan det i själva verket är USA som leder detta angreppskrig. Senare har anförts att man vill skapa möjligheter för att flickor skall få gå i skola. Ett behjärtansvärt argument om något! Men, på främmande bajonetter? Hur bra blir det? Hur hållbart? Snus är snus och strunt är strunt om än i politisk retorik!

Det senaste som lanserades av ÖB och snabbt togs upp av statsminister Fredrik Reinfelt är att svenska styrkor skall hindra narkotika att nå svenska städer. Sannolikt, när narkotikan finns på annat håll?!

Makthavarnas ställning i denna fråga blir inte starkare med fler argument! Glidningarna visar – som jag ser det – bara på svaghet. Det är bra! Det kan vi utnyttja!

Sossarnas utrikespolitiska talesman Urban Ahlin och försvarsminister Sten Tolgfors kommer vi aldrig se demonstrera.
De gör inget! Det är dem vi skall bekämpa i denna fråga.

Det finns ett bra engelskt uttryck som sammanfattar allt dessa båda och andra liknande makthavare står för: WARMONGERS!

Sverige militärt ut ur Afghanistan!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: