Nelson Mandela

Det är nu 20 år sedan Nelson Mandela frigavs ur sin nästan 30-åriga fångenskap av FW de Klerk (ett år efter murens fall). Den bleka liberalen de Klerk som överraskade alla med att inleda en fredlig övergång från apartheid till demokrati.

Jag minns idag alla gånger jag som vänsterstudent under slutet av 1960 och början av 1970-talet marscherat i Uppsala och Stockholm bärande på ett plakat med Mandelas porträtt, skanderande ”Free Nelson Mandela!” Det var under åren när Mandela satt på Robben Island under hårt regemente.

Mandela är utan konkurrens den idag störste levande statsmannen efter att ha lett en fredlig omvandling av Sydafrika. Att hans skapelse ANC idag är en organisation präglad av korruption och lett av aidsförnekare och maktgalningar är oerhört sorgligt för att inte säga tragiskt.

Även om Mandela idag inte har någon formell makt är han ett moraliskt rättesnöre och exempel i Sydafrika som håller de värsta avarterna borta. Mandela är över 90 år! Vad händer i Sydafrika i allmänhet och ANC i synnerhet den dag han går bort?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: