ÄR RYSSLAND UNDER PRESIDENT VLADIMIR PUTIN ETT KORTHUS, EN KOLOSS PÅ LERFÖTTER?

Mycket tyder på det!

Invasionen i Ukraina har kört fast och de ryska trupperna gräver ner sig i vad som skulle varit en snabb offensiv. Det blev ingen promenad i parken.

Fasta försvarsanläggningar och att gräva ner sig ansågs av USA:s mest lysande WWII general George S Patton som ”monuments over mans stupity”.

Politiskt måste Vladimir Putins ställning nu bedömas som kraftigt undergrävd och försvagad av misslyckandet i Ukraina. Opposition mot invasionen börjar synas och höras trots hård repression av media i landet.

Sannolikt var den militära bedömningen av Ukrainas försvarsvilja och förmåga felaktig från början. Motivation slår ofta klass! Ryska militärer har gravt underskattat Ukrainas vilja och förmåga att försvara sig, liksom underskattningar av det stöd Ukarina skulle komma att få från Europa och NATO. Inkompetens i den militära säkerhetstjänsten således.

Bedömningarna av Europas och NATO:s politiska, ekonomiska och militära respons och aktiva stöd har sannolikt också gravt underskattats. Inkompetens hos rådgivare och underrättelseorgan således.

Slutligen. Trupperna på marken i Ukraina har misslyckats; de stupar, tas tillfånga och klarar inte striderna mot den Ukrainska soldaterna, utan kraftigt flyg- och robotunderstöd. Det påminner om amerikanska trupper under WWII som inte heller rörde sig framåt utan kraftigt flygstöd.

Nu lämnar den Kreml-officiösa Komsomolskaja Pravda ut uppgifter över ryska stupade hittills. Sifforna är alarmerande för Vladimir Putin, to say the least. Ryssland har förlorat

9861 stupade och 16 153 sårade. De är i nivå med vad ryska trupper förlorade i Afghanistan under hela tio år. Uppgifter över ryska soldater i Ukraina som tillfångatagits eller deserterat finns inte tillgängliga.

En koloss på lerfötter? Ett korthus som faller?

Ett svar to “ÄR RYSSLAND UNDER PRESIDENT VLADIMIR PUTIN ETT KORTHUS, EN KOLOSS PÅ LERFÖTTER?”

  1. Lars Tyskling Says:

    Bra skrivet. Det stod klart tidigt att Ryssland skulle komma att få problem. Dock kan det fortfarande åstadkomma mycket lidande och död. Ett snabbt avlägsnande av Putin från makten är det enda som någorlunda kan rädda landet från total kollaps i stil med gamla korthuset Sovjetunionen. Hur som helst så är det slut med domderandet, hotet och våldet på världsscenen för den här gången. Själv gläds jag åt att följarna i Sverige går mot motsvarande kollaps.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: