OM ATT BO OCH LEVA I SURAHAMMAR

Familjen har bott i Uppsala, Borås, Stockholm, Täby, Västerås, Örebro och numera i Surahammar. Ett år i Paris har också satt spår i familjens liv och erfarenheter. Ernest Hemingway konstaterade att om man som ung bott i Paris är ”Paris en fest för livet”.

På ålderns höst har familjen slagit ner bopålarna i den västmanländska bruksorten Surahammar med 11 000 invånare varav cirka 6 000 i tätorten.

En viktig replipunkt har vi också i ett hus vid Våtsjön längst upp i Kilsbergen på gränsen mellan Närke och Värmland.

Det finns fördelar och nackdelar med att bo på en liten ort i Västmanland men vi upplever fördelarna som markant övervägande. Vi har redan all tänkbar erfarenhet av att bo i stora städer, riktigt stora städer men också för att vi i grunden är ”hederliga västmanlänningar” som Olle Montanus i Strindbergs Röda rummet konstaterade.

Surahammar är en lugn och trygg ort att bo i. Till och med kvinnor kan nattetid vandra hem till bostaden från centrum utan risk att möta dysfunktionella muslimska horder. Ingen del av Surahammar och allra minst centrum är präglad av migranter från Mellanöstern och Afrika 

Surahammar är en gammal bruksort med imponerande industrihistoria och anor från järnbruksverksamhet redan under medeltiden med hammare från Gustav Wasa och senare Axel Oxenstierna. Under hela 1900-talet och fram till idag har Surahammar levererat järnvägshjul över hela världen. Sveriges första bil, en Vabis, byggdes i Surahammar.

Centralorten är fin för att inte säga vacker med naturen runt Kolbäcksån och Strömholms kanal som skär igenom centrala delar av Surahammar. Herrgården på en ö mellan ån och kanalen är pampig och fortfarande i bruk med Opus Dei som ägare.

Surahammar har ett stort och framgångsrikt ridhus – som faktiskt utnyttjats under en period av en av våra kungligheter. Ett bra badhus och ett fint utomhusbad lägger till livskvalitet under sommaren. En golfbana som ligger en lång drive från centrum är välskött och mycket frekventerad av golfare från andra klubbar i främst Västmanland. ( http://surahammarsgk.org ) Biblioteket i Surahammar är välfungerande med en fantastisk service som vi i familjen med våra intellektuella intressen utnyttjar frekvent. Fjärrlån av udda och svårtillgänglig litteratur är inga problem. Biblioteket är dessutom, som bibliotek skall vara, lugnt och tyst. Inga dysfunktionella horder som bråkar eller spelar hög musik.

Ett historiskt museum över motorcyklar är intressant liksom Hembygdsmuseet och Stenhuset med konsthantverk och konstutställningar där jag ställt ut fågel fotografier vid ett par tillfällen.

Surahammar ligger geografiskt bra till med 25 minuter med bil till Västerås och en timme till Örebro, en annan av våra favoritorter. Med intressen som fågelfotografering och down hill är avstånden korta till Stöten och Sälenfjällen med 35 mil och till Öland och Halland 40 mil.

En ishall med ett hockeylag högt upp i sin serie och en uppvärmd konstgräsmatta (viktig på våra breddgrader) för fotbollsintresserade. Elljusspår för all sorts motion. Gatorna är välskötta, snabbt plogade och sandade, det satsas på ny asfaltering vid behov och nyinvesteringar som ger framtidshopp i dessa dystra tider. 

Vad som speciellt uppskattas av oss som har bott i stora städer är de korta avstånden till allt som nämnts. I den lilla kommunen är också närheten och kontakten med lokalpolitikerna viktig och enkel.

Efter 15 år kan vi konstatera att Surahammar är den ort vi bott längst i.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: