THE PRIZE OF SILENCE – A GLOBAL SCANDAL

Det är en mycket viktig och sevärd dokumentär filmserie på Viaplay. Fyra 50 minuters avsnitt.

Om du är det minsta intresserad av Svenska Akademin, Sara Danius, Sture Allén,  Katarina Frostensson, Jean-Claude Arnault, Horace Engdahl m.fl. och den svenska kultureliten. Se filmen!

Serien har fått mycket blandade recensioner. Frågan är uppenbarligen fortfarande brännande. Men, ingen har påtalat några faktafel i serien. ”Tendentiös” hävdas ex i SVD. OK, möjligen, men ändock viktig att se och ta egen ställning till. Viktor Malm på Expressen är intervjuad frekvent i filmen men har sedan i ett märkligt inlägg på Expressen sagt sig ha fungerat som en ”nyttig idiot”. Har Svenska Akademin fortfarande makt över media? I så fall, vilken?

Filmen är skrämmande – det går inte att bortse från även om man är kritisk till metoo-excesserna – med sin redovisning av vad kulturmakthavare kan företa sig ostraffat (nåja inte längre?) med unga kvinnor med svag självkänsla.

Denne Jean-Claude Arnault – rovdjur och grobian – hyllas av Horace Engdahl som en ”riktig gentleman” och en person som är ”ett ideal för varenda man att ta efter”. Ha de ordagranna citaten i minnet när du tar del av vittnesmålen. 

Frågan är också vad som fick Horace Engdahl att över julen ändra uppfattning, från att första ha hyllat Sara Danius för hennes åtgärder till att senare offentligt gå ut och förklara henne den sämsta ständiga sekreterare Akademin någonsin haft. Vilka hållhakar hade J-C Arnault på Engdahl och Westberg?

En plugghäst som levt med näsan i böckerna och inte vetat hur man närmar sig kvinnor blir imponerad av J-C Arnaults framfusiga – för att inte säga hänsynslösa – sätt att ragga på krogen. Det imponerade på Horace Engdahl.

Läckorna från Svenska Akademin via Karatina Frostensson till Arnault tas upp liksom Nobelstiftelsens påtryckningar på Akademin att ta tag i problemen för att få behålla Nobelpriset i litteratur.

Allt är inte framme än! De stinker fortfarande under stolarna på åtminstone åtta av Svenska Akademins ledamöter.

Se filmerna. Det är helt enkelt allmänbildning. Läs gärna också Katarina Frostenssons bok ”K” och Horace Engdahls bok ”De obekymrade”.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: