SVT gör uppenbarligen sitt till för att promota S-ministrar som har lågt förtroende bland vanligt folk som ex Lena Hallengren och Morgan Johansson
Då beställer man en undersökning om ministrars förtroende från Novus som sedan presenteras som fake news i Rapport. Fake news? Hur då?
Det skall jag förklara i detalj så ni får veta hur tunt materialet är när man säger att förtroendet bland ”svenska folket rusar” men först om SVT:s rapportering av den från Novus beställda undersökning.
Statstelevisionens Rapport går ut stort med att ”Förtroendet för Lena Hallengren (S) rusar i kölvattnet av pandemin”. Det påstås att svenskarnas förtroende för socialministern ökat med hela 6 procentenheter till 25 procent sedan januari.
Rapports Mats Knutsson kallas in för att ”analysera” (nåja mycket ytligt och vinklat) siffrorna med allvarlig min.
Hallengren har ”inte tidigare stuckit ut som en minister som väljarna haft ovanligt stort förtroende för”. Nej det stämmer och frågan är om det ändrats i verkligheten.
SVT:s Mats Knutson konstaterar att Lena Hallengren ”inte gjort bort sig” och att hon samtidigt ”synts mycket”. Ja, hon har synts mycket. Räcker det?
Herr Knutsson utnämner t o m Lena Hallengren till en möjlig efterträdare till Stefan Löfven den dag han drar sig ur.
En annan minister som fått ökat förtroende hos väljarna är justitie- och migrationsminister Morgan Johansson som ökat med 7 procentenheter. – ”Han uppfattas sannolikt också stå för en tydlig ideologisk linje”. Oh yes, en tydlig totalitär statssocialistisk linje med flera lagförslag i den riktningen.
Nu till en saklig granskning av undersökningen. Följ med noga, det handlar om viktiga fakta.
Svenskarna som tillfrågats i undersökningen i mars 2021 är enligt Novus på beställning från SVT totalt 1044 personer, varav 59 procent dvs 616 personer valt att svara. Bortfallet är 41 procent dvs 428 personer
616 personer representerar alltså svenska folkets enligt SVT. Av dem är det sedan 35 procent som uppger att de har förtroende för socialministern. 400 personer, eller cirka 64 procent, har istället uppgivit att de är indifferenta (”varken eller”) eller har lågt eller inget förtroende för Hallengren.
Novus har en s.k. Sverigepanel med 1044 personer. Panelen sägs vara ”riksrepresnetativ” dvs med ett stratifierat urval som vi dock inte vet hur det ser ut. Urvalet omfattar personer i åldern 18 – 79 år och de intervjuades den 11 – 17 mars 2021.
Nu kommer vi till viktiga fakta om undersökningen. Hälften av de intervjuade dvs 524 respektive 520 har tagit ställning till hälften av ministrarna vardera. Deltagarfrekvensen var 59%.
Det innebär att 306 intervjuade har svarat i vardera gruppen. I januari undersökningen var siffrorna liknande (1056 totalt). Cirka 215 i vardera gruppen har inte svarat alls!
Det innebär att av dem som svarat i mars 2021 har 35 procent, dvs i antal personer 107 sagt sig ha stort eller mycket stort förtroende för Lena Hallengren. 107 personer. Det blir hela svenska folket i undersökningen presentation i SVT.
Hur var det i januari 2021? Det var 1056 intervjupersoner i panelen, 59 procnet svarade. Hälften av gruppen svarade på den ena halvan av ministrarna och den andra halvan på den andra halvan ministrar. Dvs totalt 623 intervjuade med drygt 310 i vardera gruppen. Lena Hallengren hade då stort/mkt stort förtroende hos 29 procent dvs i antal personer 90.
Från 90 till 107 personer har ökningen av stort / mycket stort förtroende.
Det är det faktiska faktamaterial som SVT / Knutsson bygger sin analys på.
En ökning med 17 personer. Sjutton personer. Dessa sjutton personerna blir en ”rusning”
Något balansmått presenteras inte alls i SVT, dvs hur många har stort / mycket stort förtroende i förhållande till dem som har litet eller inget förtroende. I januari var balanssiffran 0 procent, dvs lika många med stort och litet förtroende. Hur det ser ut i mars 2021 har jag inte kunnat utröna.
Hur skall vi beskriva SVT:S inslag i Rapport? Försök till påverkan av opinionen dvs hjärntvätt är det sammanfattande ordet! Så används en fake news slipsten av SVT
Jag såg idag att Demoskop med ett något större underlag undersökt förtroendet för partiledarna. Kristersson har 42 procent. Åkesson 36 procent och Löfven 34 procent. Intressant att se om och hur statstelevisonen turnerar den nyheten?
- Magdalena Andersson (S) 36% (+1%)
- Stefan Löfven (S) 36% (0%)
- Lena Hallengren (S) 35% (+6%)
- Mikael Damberg (S) 27% (+1%)
- Peter Hultqvist (S) 24% (-2%)
- Anders Ygeman (S) 23% (-1%)
- Ann Linde (S) 20% (-3%)
- Morgan Johansson (S) 20% (+7%)
- Ardalan Shekarabi (S) 19% (+3%)
- Anna Ekström (S) 16% (-2%)
- Ibrahim Baylan (S) 14% (-4%)
- Per Bolund (MP) 13% (+1%)
- Tomas Eneroth (S) 13% (+5%)
- Amanda Lind (MP) 12% (-3%)
- Hans Dahlgren (S) 11% (-6%)
- Märta Stenevi (MP) 7%
- Eva Nordmark (S) 6% (-4%)
- Åsa Lindhagen (MP) 5% (-3%)
- Anna Hallberg (S) 4% (-3%)
- Matilda Ernkrans (S) 2% (-1%)
- Lena Micko (S) 2% (+0%)
- Jennie Nilsson (S) 1% (-1%)
- Per Olsson Fridh (MP) 1%
06 april 2021 kl. 14:30 |
Om det är kristid och två tredjedelar av befolkningen inte har förtroende för ansvarig minister ser jag det som ett rent underbetyg. Men de försöker väl förtvivlat att hitta glädjebudskap som gynnar makten. Den som letar han finner även om det är så nära man kan komma en fejk.