EN FILM OM DET SOCIALDEMOKRATISKA PARTIETS (SAP) HISTORIA.

En film som alla socialdemokrater och andra bör se. Den är oerhört väldokumenterad. Alla fakta och all empiri liksom citat kan kontrollers. Filmen kan självfallet som all historisk framställan diskuteras och kritiskt analyseras.

Jag är t.ex inte överens med tolkningen och analysen i alla delar. Så var exempelvis det svenska beslutet, i samband med midsommarkrisen, om att släppa igen den tyska Engelbrekt divisionen från Norge till Finland riktigt. Det sägs inte i filmen att hjälpen var nödvändig för Finland som inte skulle klarat av att stå emot Stalins horder utan den tyska hjälpen. Finland förblev därmed fritt och inte ockuperat och Sverige slapp ha Sovjetunionen som gränsland vid Torne älv. Annat som det socialdemokratiska partiet ”anklagas” för i filmen finner jag i efterhand vara korrekt. 

I 100 år har Socialdemokraterna varit Sveriges största och mest inflytelserika politiska parti. Lika länge har Socialdemokraterna också lyckats hålla sin historia borta från skolböcker och den offentliga debatten. Därför är det inte konstigt att så få känner till Socialdemokraternas historiska grund. Många gånger vet inte ens partiets egna företrädare på vilken historisk grund partiet vilar.

Se filmen och diskutera den!

00:00:00​ – Prolog 

00:03:38​ – Rasbiologi 

00:23:06​ – Nazisterna 

00:43:26​ – Judarna 

01:08:55​ – Tandexperimenten 

01:19:34​ – Tvångssteriliseringarna

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: