ANGÅENDE ”NOBELPRISET I EKONOMI”

Det formella namnet är Sveriges Riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne

Amerikanerna Paul R Milgrom och Robert B Wilson delar 2021 på Riksbankens ekonomipris till Alfred Nobels minne för sin studier och forskning kring auktioner och hur aktioner fungerar.

Jag har alltid funderat över namnet som i media och i dagligt tal kallas Ekonomipriset eller (informellt/missvisande) ”Nobelpriset i ekonomi”. Nobelprisets starka varumärke är sannolikt vad man snyltat på med det formella namnets hänvisning till Alfred Nobel. Priset delas också ut i samband med och i samverkan med de ”riktiga” Nobelprisen.

Jag förstår att Riksbanken agerat i samverkan med Nobelkommittén. I annat fall hade man nog hamnat i en juridisk tvist kring varumärkesintrång och/eller renomésnyltning eller båda.

Nobel-namnet är världens kanske starkaste varumärke alla kategorier.  Även med hänsyn till konsekvenserna av de närmast gångna årens kaos i Svenska Akademin runt Nobelpriset i litteratur. Trots att det handlar om två skilda organisationer finns risken att lite av skiten i Svenska Akademin via fläkten stänkt på Nobelpriset. By the way. Kaoset i Svenska Akademin beskrivs av Klas Östergren i den lysande tredje delen av trilogin om Henry Morgan.

En annan fundering handlar om årets ekonomipris. Jag har – informationsvis – inte läst någon av Nobelpristagarna bara tagit del av sammanfattningar och intervjuer.

Jag kan dock inte låta bli att spekulera. Är priset ett tecken på att förtjänta pristagare med verklig ”verkshöjd” (begrepp hämtat från Nobelpriset i litteratur) nu börjat sina.  Är vi inte långt ifrån exempelvis de nationalekonomer som utforskade och teoretiserade kring tillväxtens förutsättningar och bestämningsfaktorer nationellt och internationellt? Eller, är det ett tecken på att nationalekonomin börjar närma sig sociologins vetenskapliga nivå. Eller, kanske bara att jag inte läst och därmed heller inte förstår storheten i att utreda hur aktioner på nätet typ (Tradera) alternativt auktionshus eller bostadsauktioner fungerar i verkligheten. En del av förklaringarna och intervjuerna med pristagarna förefaller närma sig det banala. Men ”auktionsteorierna” de utformat är sannolikt späckade med matematiska formler som förklarar vad som händer när jag bjuder över en annan för att jag vill ha en historisk Karolinervärja.

Om nu någon som är inläst på pristagarna kan förklara storheten och ”verkshöjden” i deras arbete skall jag genast mildra mina sarkasmer.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: