PALMEUTREDNINGEN STARTADES OCH AVSLUTADES MED ETT JURIDISKT OCH POLISIÄRT HAVERI

Presskonferensen var ett antiklimax – med tanke på vad som utlovats –  av åklagaren och polisen. Det var bitvis plågsamt att lyssna till det allmänna pratet. Ingen som är insatt i mordutredningen eller kritiskt analytisk kommer att acceptera detta narrativ. Privatspanarna kommer att fortsätta liksom spekulationerna. De utlovade lösningen på mordet, bevisen och den bevisat skyldige personen lyste med sin frånvaro. Det blev inget avslut! Däremot skapade man ett politiskt narrativ som kommer att vevas av socialdemokrater och andra liknande i maktens korridorer och närhet. Sönerna Palme har redan uttalat att de stödjer åklagarens påståenden.

Åklagarens inledande sammanfattning var magnifik i sin vaghet: ”Vi kan inte komma runt en misstänkt person, Stig Engström.” Inget korrekt polisiärt/juridiskt utpekande precis och inga hårda bevis.

Åklagaren ”hänger ”en avliden man. Utan några forensiska bevis. De upphittade kulorna som dödade Olof Palme och sårade Lisbeth Palme kan inte kopplas till en enskild revolver eller ens revolvermärke. Det finns en sju/åtta olika revolvrar som kan komma ifråga. Eftersom Stig Engström är död sedan 20 år är det väl närmast ”förtal” att peka ut honom utan något försvar/försvarare eller någon som anger och analyserar de vittnen, fakta och omständigheter som talar emot att han är skyldig. Det här riskerar att komma att beskrivas som ett justitemord i oberoende historieskrivningar i framtiden. Hederliga och sanningsintresserade jurister och spanare inkl. poliser kommer att granska det politiska narrativet. 

Däremot lyckades åklagaren påstå att Stig Engström umgicks i ”Palmekritiska kretsar i sitt bostadsområde” och att han tidvis hade alkoholproblem. Lite ”högeranstrykning” på Stig Engström passar in fullständigt i det politiska narrativet. Det blev exakt som flera inkl. undertecknad antytt redan innan presskonferensen. Vid det här laget är vi många som vet vi hur den politiserade djupa staten fungerar.

Det åklagaren hade att komma med och som han ägnade nästan en timme åt var att Stig Engström den kvällen var klädd i mörk halvlång rock, keps och en liten handledsväska. Så beskrevs också den flyende mördaren av flera vittnen. Hur många i Stockholm den natten och den tiden på året hade mörk halvlång rock och keps eller stickad mössa? Varken ett bevis eller ens ett starkt indicium. 

Ett vittne den s.k. Chevamannen, som kom körandes Sveavägen hörde båda skotten och därför gjorde en U-sväng vilket gav hon uppsikt över mordplatsen, hävdar att det inte kan vara Stig Engström eftersom han dök upp på platsen strax efter vittnet självt. SVT sände en intervju med Chevamannen dagen innan denna presskonferens. ”Han (dvs Stig Engström) var inte på platsen när mordet skedde”.

Åklagaren kan inte koppla något vapen till Stig Engström. Men åklagaren säger – ”antar” – att Stig Engström kan ha haft ett vapen när han klev ut på Sveavägen kl. 23:19 på kvällen. Klockan 23:21:30 skjuts Olof Palme. Hur Stig Engström skaffat sig en revolver med kaliber 357 Magnum kan inte åklagaren svara på men att det ”kan ha varit” via Stig Engströms vän som var vapensamlare. Ingen av hans pistoler kan dock knytas till mordet. Några av dem har testskjutits.

Stig Engström ”kan sedan ha fått syn” på Olof Palme när han klev ut på Sveavägen från Skandiahuset Sveavägen 44. ”Vi vet inte hur Stig Engström resonerade när han kom ut på Sveavägen.”

Nu läggs utredningen ner. Det var det man var ute efter. Men, man behövde en nödtorftig krok att hänga nedläggning på. För ändamålet väljer man att peka ut en död man och eftersom han inte kan förhöras eller av åklagaren åtals i domstol så lägger åklagaren ner förundersökningen.

Ingen domstol skulle fälla Stig Engström på de resonemang åklagaren presenterade vid denna presskonferens. Inte skymten av några forensiska bevis. Fler av de privatspanare jag läst är lödigare i sina bevis, analyser och resonemang än åklagaren.

Nu blir det oerhört intressant att se hur PK media reagerar, kritiskt granskande eller om de accepterar narrativet. Vilket jag misstänker. De som är inlästa typ Leif GW Persson kommer inte att svälja detta. Det är jag säker på. Vad säger Lena Andersson? Inga-Britt Ahlenius?

Palmeutredningen havererade från början med den socialdemokratiske länspolismästaren Hans Holmer – som inte var kriminalpolis – och läggs nu slutligen ner av den politiserade djupa statens åklagare Krister Peterson. Sannolikt kommer hans insats här att räknas som en merit på hans CV inför fortsatt karriär i det svenska rättssystemet. Så fungerar makten och dess narrativ.

Men polisens och rättsväsendets 35 åriga haveri fortsätter. Traumat fortsätter att leva förutom i vissa s-märkta maktkretsar. Privatspanarna fortsätter nu med inriktning på att granska Stig Engström på samma sätt som man granskat Christer Petterson som presumtiv mördare.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: