ETNISKA SVENSKAR SKALL BETALA TILLBAKA CSN:S STUDIELÅN MEDAN MUSLIMSKA MIGRANTER EFTERSKÄNKS S.K. HEMUTRUSTNINGSLÅN.

CSN BEVILJAR hemutrustningslån för tiotals miljoner kronor till nyanlända migranter varje år – som ska gå till att köpa möbler och utrustning till lägenheten. Lån som bara kan erhållas av migranter (CSN kallar dem fortfarande ”flyktingar från krig, tortyr och dödsstraff”  trots att bara 3 procent av migranterna är flyktingar enligt FN. Resten är välfärdsmigranter.). Lånen betalas aldrig tillbaka, utan efterskänks i betydande omfattning när myndigheten ”bedömer” att lånet inte kan återbetalas. På vilka grunder ”bedömer man det och varför? I PRAKTIKEN BETYDER DET ATT DE S.K. HEMUTRUSTNINGSLÅNEN I STOR UTSTRÄCKNING ÄR RENA SKATTEFINANSIERADE BIDRAG (utöver alla andra bidrag).

Hemutrustningslån infördes 1991 för att finansiera utrustning för nyanlända migranter som omfattas av det kommunala mottagarsystemet. När migranterna fått en lägenhet i en kommun har de möjlighet att ansöka om ett hemutrustningslån för att möblera lägenheten. Hur mycket pengar det blir beror på hur stor familj det handlar om. Maximalt kan 35 tusen kronor beviljas till en och samma familj. Det är svenska skattebetalare som finansierar lånet.

Den som fyllt 18 år kan erhålla lånet. Ett undantag är så kallade ”ensamkommande barn”. De får rätt till pengarna när de har fyllt 17.

Lånet behöver dock inte alltid betalas tillbaka. På sin hemsida informerar CSN utförligt om att man kan bli av med lånet om man har ”låg inkomst”:

”CSN kan ta bort ditt lån helt om vi anser att du inte kommer att kunna betala tillbaka det. Det kallas för efterskänkning.”

CSN mer eller mindre uppmanar lånemottagaren att hävda betalningssvårigheter, bara migranten gör det så efterskänks lånet. Inte mycket till lån, snarare ett till lån förtäckt bidrag.

 Enligt siffror från CSNs statistiska avdelning handlar efterskänkningen om betydande summor.  Totalt har myndigheten ”tagit bort” lån för 457,1 miljoner kronor för denna tidsperiod. Hur mycket det handlar om sedan 1991 har vi inga uppgifter om.

CSN.png

SUMMA                         457 000 000 SEK

År 2013 och 2017 är den skattefinansierade efterskänkningen större. Enligt CSN:

”Under de åren hade CSN möjlighet att gå igenom låntagare som varaktigt utvandrat och där vi saknat kontakt i mer än tio år. De lånen efterskänktes eftersom vi bedömde att vi inte hade rättslig möjlighet längre att driva in dem.”

”CSN kan efterskänka ett hemutrustningslån, helt eller delvis, i de fall myndigheten bedömer att en låntagare på längre sikt inte kan betala tillbaka sitt lån. Det omfattar ofta äldre låntagare som saknar inkomst.”

Av den totala skulden på drygt en miljard 2013 bedömdes nästan 50% vara så kallade osäkra fordringar – dvs osannolik  återbetalning. (Den 31 december 2013 hade 72 100 personer tagit hemutrustningslån, och deras totala skuld var 1,4 miljarder kronor. Av detta belopp bedöms 0,6 miljarder kronor vara osäkra fordringar, enligt Viralgranskaren.)

CSN lägger dessutom skattepengar på att marknadsföra hemutrustningslånet – på flera olika språk, bland annat på tigrinja, somaliska, arabiska och persiska.

Artikeln bygger vidare på en arti

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: