VÄSTERBY FORNBORG UPPLAND.

Några bilder från min och sonens studiebesök vid Västerby Fornborg. Borgen är en mäktig, dramatisk och välbevarade fornborg. En av intressantaste vi besökt.
Västerby fornborg eller Borgberget är ca 125 × 80 meter stor och belägen på ett högt berg som stupar brant i öster, söder och väster. I nordost, norr och väster finns flera stenmurar med en sammanlagd längd om 225 meter. I den norra delen finns dubbla murar. Ovanpå murarna brukar man anta attdet fanns någon form av träpalissad. Inne i borgen har sannolikt funnits både ett långhus och flera mindre hus för försvarare och de hantverkare som bodde i borgen.
Borgen är från ca 500 e.Kr och har sannolikt använts under tidig Vinkingatid. Nedanför och runt borgen har sannolikt vattnet nått segelbart ända fram till de lägre liggande marknivå.
Borgen är ovanligt välbevarad och har kraftiga dimensioner så det råder knappast någon tvekan om att den fungerat som en försvarsanläggning.
Bilderna visar hur naturligt lättförsvarade de östra, södra och västra delarena är med branta bergväggar. På ett par bilder visas den norra entréporten som tydligt syns med den västra muren ganska väl bevarad. När vi vandrade runt både uppe på borgmurarna och stupkanterna samt nedanför kunde vi tydligt uppleva hur lättförsvarad den måste ha varit. Det kan inte ha varit lätt att anfalla och äntra uppför branter och murar med spjut, pilar och stora stenar som försvararna använde.
En del av vår historia innan vi blev Svea rike men med Uppland som centrum. Jag vet inte, men det kanske är denna period den djupt bildade Reinfeldt avsåg med att ”blott barbariet svenskt är.” Fast nått barbari upplever man inte vid besök. Snarare är man oerhört imponerad vad man kunde åstadkomma.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: