VENEZUELA

 

Venezuela är ett rikt land inte minst på grund av oljetillgångarna som enligt vissa uppgifter är större än Saudiarabiens. Dessutom har landet stora malmtillgångar. Venezuela är ett land som borde vara ett välfärdsland men som i vanlig ordning förstörts i grunden av kommunist-socialistiska regimer med först Hugo Chavez och numera Nicolas Maduro. Båda valda i allmänna val. Dock kraftigt ifrågasatta pga. stora hinder för en verklig opposition och sannolikt rent valfusk. Idag är Venezuela trots alla tillgångar som nation bankrutt och med negativ ekonomisk tillväxt. Alla relevanta ekonomiska parametrar visar samma sak!

 Venezolanerna protesterar rättmätigt på gatorna mot Nicolas Maduro på samma sätt som fransmännen protesterar emot Emanuel Macrons regim! Den sittande presidenten, Nicolás Maduro, har betydligt mindre stöd, både nationellt och internationellt, än talmannen Juan Guaidó, som utropat sig till interimspresident.

 Det som är geo-politiskt oroande är det amerikanska erkännandet av Juan Guaidó som president och vapenskramlet och hotet att skicka 5000 soldater. Det vet vi hur det slutar!

 Från 1946 och fram till idag har USA med CIA som vägröjare varit inblandade i 81 statskupper i olika länder. För det mesta med framgång i USA:s och CIA:s ögon. I Libyen fick man bort diktatorn Muammar Gaddafi som sedan mördades. Sedan bombades Libyen från en fungerande nation och stat ”tillbaka till stenåldern” som frasen lyder i USA alltsedan Vietnamkriget. Sverige deltog med JAS Gripen i spaningsuppdrag i det rövartåget! I Irak gjorde sig USA med CIA som spjutspets av med diktatorn Saddam Hussein i en likaledes fungerande nation och stat. Saddam Hussein dödades sedan efter en rättegångsliknande process! Irak är idag en dysfunktionell stat. Försvarat idag av ideologiskt förvirrade och förblindade neo-cons! Läs kommentarerna på mitt inlägg på Det goda Samhället! I Syrien har USA och CIA misslyckats med att få bort Bashir Al Assad trots CIA:s intriger och covert operations, bombningar och vapensamarbete med rebellgrupper inklusive IS. Israel är självfallet inblandat i Syrien med rena bombningar.

 Ett annat exempel på en misslyckad operation är invasionen på Kuba vid Grisbukten (Bay of Pigs 1961). Grisbuktsinvasionen började som en helt CIA ledd och initierad operation med stöd av ett antal militärt tränade exil-kubaner. Invasionen misslyckades därför att den geo-politiskt hederliga (Vietnam och Israel) John F Kennedy vägrade sända militärt stöd vilket CIA räknat med. Det medförde ett hat inom CIA emot JFK som så småningom ledde till mordet på JFK i Dallas med CIA:s inblandning.

 Venezuelas befrielse från Nicolás Maduro måste vara venezolanernas eget verk. Den uppfattningen utgår ifrån en geo-politiskt viktig princip; ”ett folks befrielse måste vara dess eget verk”. Historiskt har befrielse på andras länders bajonetter sällan blivit lyckade! Libyen och Irak är tillräckligt tydliga exempel. Erkännandet av Jean Guaidó som president i Venezuela är därför geo-politiskt felaktig. Vilka de nationella och internationella politiska konsekvenserna blir kan inte överblickas. Utifrån vilka kriterier kan ett land ”erkänna” en icke vald politiker i ett annat land som legal regent? Ett exempel, Tyskland erkände marionetten Vidkun Quisling som Norges regent efter den tyska ockupationen. Norges legala regering satt i England tillsammans med statsöverhuvudet! Är det möjligt att erkänna Marinne Le Pen som president i Frankrike eftersom Emanuel Macron f.n. har mycket lågt stöd? Naturligtvis inte! Det skulle medföra allehanda internationella och legala problem.

Jag misstänker att CIA är inblandade och agerar i bakgrunden till Juan Guidó. USA:s snabba ”erkännande” av honom som president var i säck innan det kom i påse. Kanada har heller inte där att göra! När EU parlamentet nu uppmanar EU kommission att ”erkänna” Juan Guaidó Som president är det en helt felaktig geo-politik. Eftersom den är principiellt felaktig så väntar jag på att de politiskt erbarmliga Margot Wallström och Stefan Löfven också erkänner Juan Guaidó.

 Vi vet redan på förhand vart ett ingripande militärt från USA:s sida leder. Vi har sett det flera gånger redan bl.a. i Mellan-östern. Fokus kommer att ligga på att ”befria” oljefälten på samma sätt som de gjort i Syrien och andra länder. Sedan kommer ägande och utnyttjandet av dessa oljefält genom olika skenaffärer att hamna hos några få amerikanska finansfamiljer vars namn är väl kända i sådana sammanhang, Rockefellers och Rothshields.

4 svar to “VENEZUELA”

 1. Martin Gustavsson - Vetenskapliga partiet Says:

  Erkännandet av marionetten Vidkun Quisling som jämförelse haltar tyvärr inte alls och du har nog rätt i att det här i förväg är planerat på order av världens i särklass mest kriminella monopolföretagare och handlar om olja.

  Svenska medier och politiker tycks ÅTERIGEN vara med på eländet, vilket ÅTERIGEN kommer göra dem medskyldiga till massmord, misär och massmigration.

  Enligt internationella valobsevatörer, som anser att valet gått rätt till och det är rimligt att anta att Venezuelas svårigheter beror på sanktioner mot landet.

  Oppositionens bojkott av det fullt demokratiska valet, vilket givetvis är ett odemokratiskt beteende som är en samhällsfarlig uppvigling. Oppositionen har t.o.m. bojkottat att observera valet !!!

  Oppositionen och USA kommer med stor sannolikhet åka på pumpen i Venezuela eller få leva i en extrem militärdiktatur i underkastelsetill USA.

  Om det nu vore så att Juan Guaidó, som utropat sig till interimspresident, hade så himla stort stöd som vissa påstår, låt mig då ställa en enkel fråga! -Varför deltog han då inte i det valsystem som fått så mycket beröm av internationella valobservatörer, inkl. av president Jimmy Carter?

  • lennart waara Says:

   Tack för din kommentar. jag skrev försiktigt. Kunde ha tagit upp ännu mer. USA via CIA har agerat i Venezuela vid flera tillfällen tidigare, i uppror mot H Chaves och sannolikt försök att mörda honom. USA har alltid varit ute efter oljan och är naturligtvis störda av nationaliseringen. Bojkotten har drivit venezolaner in i fattigdom som i hög grad bidragit till eländet i kombination med strid misskötsel av Maduro.

 2. Martin Gustavsson - Vetenskapliga partiet Says:

  Det finns ingen anledning att vara försiktig mot sådana som kan jämföras med Quisling, Hitler och hand propagandaministerium.

  Om du skriver den evidenta sanningen, med fler källhänvisningar till trovärdiga källor och länkar till Vetenskapliga partiet, så kommer jag lägga upp din feed i högerspalten, för dina texter är välskrivna.

 3. Lennart Waara Says:

  OK Martin, det tar jag ad notam! Återkommer med texter!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: