I statstelevisionens nyhetssändningar kring historiska (i meningen förflutna inkl. i närtid)) händelser och förlopp hamnar man i anekdotiska beskrivningar genom intervjuer med enskilda individer som endast marginellt är representativa för de strukturella och kausala förloppen. Anekdotisk historieskrivning tar över från kausala och strukturella analyser.
Tyvärr är det en brist hos journalister att de saknar historisk och samhällsvetenskaplig skolning av det mest elementära slag. De har sannolikt med utbildning en att göra. De skulle behöva en grundkurs i historisk och samhällsvetenskaplig teori, metoder och tekniker bland annat kvantitativa metoder och statistik. I brist på kunskaper hamnar journalisterna i anekdoter mer eller mindre talande och representativa. Jag misstänker att journalisterna saknar insikter i de egna bristerna!
En förklaring är att strukturella och kausala reportage och nyhetsinslag kräver mer av journalisten i form av arbete, kunskap, analys och kontroll av empiriska data. Det är enklare att ta med en kamera och mikrofon och åka ut och intervjua någon mer eller mindre relevant person. I internationella nyhetsinslag väljer man alltför ibland att intervjua en annan journalist! Magnifikt i sin patetiska brist på arbetsinsats!
När statstelevisionen i dagarna har skildrat (historisk närtid) stormen A:s konsekvenser för elförsörjningen ute i landet, exempelvis i Östhammars kommun, så blir detta tydligt.I statstelevisionens båda nyhetskanaler gjorde man ett hemma-hos reportage (dessutom samma inslag) hos en 93-årig dam och frågade hur hon klarade sig utan el. Eftersom damen ifråga var av gammalt svenskt kärnvirke så klagade hon inte utan menade att man får försöka klara sig. För att få en kritisk belysning av varför elbolagen efter flera veckor inte klarar att leverera el fick man gå till fria media, i detta fall Mikael Willgert på SVEBB-TV. Han intervjuade en tjänsteman vid MSB med mer klargörande och ifrågasättande frågor.
Det blir tydligt att fria media är överlägsen statstelevisionens nyhetsrapportering. Det gäller både ifråga om att ange källor och ifråga om kausal och strukturell analys. Ju svårare samhällsproblem desto större blir den kvalitativa skillnaden.
16 januari 2019 kl. 11:45 |
Ja, tråkigt blir det år från år bara sämre. Se exempelvis rapporteringen från Venezuela, som blir helt obegriplig om man inte ser till den socialistiska ledningens mål, avsikter och politik. När nu nästan samtliga länder i Latinamerika vägrar se presidenten som legitim, fortsätter ändå statsmedia att hävda att allt är beror på fallande oljepriser. Miljoner människor flyr. All kompetens försvinner ur landet. Här i Sverige verkar statsmedias reportrar nöjda när deras ideologiska husfäder S, MP och V sitter kvar vid makten. Det skiner igenom. Elitygen har bildat kartell mot folket. Ett val är det hemskaste som kan hända, då folk kan rösta fel. Hur fan blev det så här?
16 januari 2019 kl. 16:20 |
Bra exempel du anför Lars!