Till sitt förfogande hade han ett ombyggt valfångstfartyg Vega under befäl av löjtnant Louis Palander.
Fartyget Vega stävade ut från Tromsö den 21 juli 1878 och passerade Kap Tjeljuskin den 19 augusti. Den 26 september frös fartyget fast och blev sittande i tio månader i packisen. Den 18 juli 1879 kom fartyget loss och kunde segla de sista 100 sjömilen till Berings sund och fullborda sin resa till Stilla havet.
År 1906 lyckades den norske polarforskaren Roald Amundsen betvinga Nordvästpassagen genom att använda sig av ett litet men mycket iståligt skepp, Gjøa och en besättning om endast sju man.
För första gången har ett handelsfartyg i augusti 2017 på väg mellan Europa och Asien tagit vägen genom Nordostpassagen norr om Ryssland utan hjälp av isbrytare. Den ryskägda gastankern Christophe de Margerie seglade iväg från Norge med sin last av nedfrusen naturgas och for österut, norr om Sibirien med målet Sydkorea. Resan tog 19 dagar. Den genomförde färden helt utan assistans av isbrytare vilket är första gången som det sker.
År 1878 kunde ett segelfartyg ta sig igenom Nordostpassagen, visserligen med en lång infrysning. Idag kan isförstärkta motordrivna fartyg med eller utan isbrytare ta samma väg.
Så hur mycket har isen smält undan sedan 1878?
Källor: Wikipedia
Kommentera