VÄSTERÅS SVERIGES NÄST FULASTE STAD?

Arkitektupproret har ordnat en omröstning om Sveriges fulaste stad. Västerås kom på andra plats och Borlänge utsågs till staden med den fulaste stadskärnan.
”Mina” nuvarande två städer är Örebro och Västerås (tidigare också Uppsala och Stockholm). Båda städer som jag har en djup och lång relation till och där jag vistas ofta och känner många personer.

Jag måste tyvärr instämma! Örebros stadskärna är – som kontrast till Västerås – lysande vacker med många äldre stenbyggnader med bl.a. Nikolaikyrkan och det nygotiska Stadshuset vid Stortorget. Jag bodde själv i sju år i en fin gammal stenbyggnad vid Stortorget! Västerås däremot förstördes någon gång på 1960-talet! Värst är Domusbyggnaden – som vi som varit med länge kallar den – vid Stora Torget. Jag tror den heter Igor idag, men är inte säker! I övrigt är Västerås centrum fullt av missprydande fyrkantiga lådor med några äldre byggnader insprängda och inträngda!

Till Västerås fördel måste ändock sägas att det finna andra vackra delar i staden, Domkyrkan med Botaniska trädgården, Rudbeckianska skolan och Kyrkbacken med äldre rödmålad träbebyggelse, Vasa-slottet, delar av hamnområdet m.m.

Se många Västeråsbilder på:

http://www.pbase.com/lennart_waara/city_of_vasteras

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: