ANTALET VÅLDSBEJAKANDE ISLAMISTER HAR TIODUBBLATS PÅ TIO ÅR!

Antalet våldsbejakande islamister i Sverige har tiodubblats på tio år enligt Försvarshögskolan.

– Vi måste arbeta förbyggande mot radikaliseringen, annars kommer de bara växa, frågan är bara hur starka de kan bli, säger terrorforskaren Magnus Ranstorp.

I dag presenteras en ny rapport om den salafistiska miljön av Försvarshögskolan. Den har beställts av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, i syfte att förbättra samhällets förmåga att förebyggande demokratifientlig radikalisering inom Islam.

Rapporten redovisar att antalet personer inom den våldsbejakande islamismen i Sverige har tiodubblats från 200 till 2 000 på tio år.

– Tidigare ägde det rum relativt öppet i sociala medier och vi fick en ganska högupplöst bild, men nu har de blivit mer vaksamma, säger Magnus Ranstorp.

I Sverige finns enligt forskarna en liten grupp predikanter som delat landet mellan sig geografiskt. Bland dem förekommer det direkt våldsbejakande åsikter som lyfts fram i rapporten.

Några exempel:

2014 hyllade en Imam IS efter att terrorsekten erövrade Mosul. I ett Facebook- inlägg uppmanade han sina följare att be för sina ”sunni-syskon, som krigar mot ”svekfullhetens, icke-trognas och syndfullhetens styrkor”. Han uppmuntrade också sina följare att stötta IS ekonomiskt.

En annan predikant har laddat upp bilden på IS flagga med texten ”Vi muslimer älskar, ärar och höjer denna flagga”.

En framträdande person som bland annat har hyllat Usama bin Laden har även förespråkat ”hederspisk” för att tillrättavisa en kvinna som agerat fel enligt sharia.
– Ja, hon blir piskad. Det gäller även mannen, om han är otrogen. Han får också piskrapp, har han sagt.

I Gävle sätter salafisterna press på andra muslimer att bli mer radikala och inlemma sig i deras tro. De har tydliga kriterier kring vad som krävs för att leva som en ”riktig muslim”. Muslimer som vägrar riskerar att trakasseras.

En rättrogen person ska inte:
• Bli vän med icketroende och tycka om dem.
• Bli medlemmar i de icke-troendes samhällen.
• Gå med i deras partier.
• Imitera dem i klädsel, utseende, tal mm – då det indikerar kärlek för den person eller det folk som imiteras.

Påbuden ovan har predikats av imamer i svenska moskéer. De är exempel på hur tolkningen av Islam utesluter ett demokratiskt samhälle. Inom salafismen finns bara utrymme för Guds lag.

I Borås sätts unga från tidig ålder i koranskolor och får lära sig att inte beblanda sig med det motsatta könet. Enskilda elever dricker inte skolans vatten och får inte måla med vattenfärg eftersom vattnet är ”kristet”.

I Västerås förekommer religiös påverkan blandat med kriminalitet. ”Det kan handla om ett gäng grabbar som kommer in i matbutik. Har kassörskan inte slöja på sig tar de vad de vill ha utan att betala, de kallar kassörskan för svennehora och spottar på henne”, berättar en polis i rapporten.

I Eskilstuna bevakar salafister hur kvinnor och barn klär sig. Heltäckande klädsel praktiseras långt ner i åldrarna.

I Göteborg uppmanade salafister vid förra valet andra att inte rösta eftersom det var ”haram” (förbjudet). ”De sa att på domedagen kommer du att få stå till svars för allt dumt politiker gjort om du röstar. De stod vid vallokaler i Hammarkullen, Hjällbo och Lövgärdet. Vid en vallokal viftades med en IS-flagga”, säger en kommunanställd.

I Arlöv har barn ”lekt IS” på förskolor och även uttryckt att de inte vill leka med barn av annan trosuppfattning då de anses ”orena”.

Forskarna framhåller att både salafismen och salafism-jihadismen utgör en minoritet inom sunniislam och inte representerar muslimer som grupp.
Men den salafistiska verksamheten riskerar att bidra till en fientlig inställning till demokrati, liksom till intolerans, diskriminering och hatbudskap, anser de.

Dessutom utgör ideologin en inkörsport för islamistisk radikalisering och rekrytering till jihad, och rapporten framhåller att Sverige både haft en förhållandevis stor andel resande till jihadistgrupper utomlands samt två terrordåd på Drottninggatan i Stockholm på mindre än tio år.

Textdelar och exempel hämtade från Expressen och SvD.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: