SVENSKA AKADEMIN – DEN SÄMSTA SEDAN 1786!

Sara Stridsberg lämnar Svenska Akademin! Hur många är kvar? Horace Engdahl fortsätter löpa amok i media! Knytblusupproret för Sara Danius har ebbat ut! Vad gör feministerna då? Nya ölandska bokbål? Nobelpriset i litteratur delas sannolikt inte ut! Juristrapporten publiceras med innehållet hårt maskad! Horace Endahl skriver ännu en snapsvisa till torsdagsmötet! På Akademifronten intet nytt! Hur många ligger kvar i skyttegravarna? Hur många har stupat? Kungen står dock fortfarande upp – i rök och damm – och kommenderar styrkorna!Så gott det går!

För att travestera Horace Engdahl:
ÄR DETTA DEN SÄMSTA AKADEMIN SEDAN 1786?

De är kvar i Svenska Akademien:
Stol nr 2 Språkforskaren Bo Ralph, f. 1945 (invald 1999)
Stol nr 3 Språkforskaren Sture Allén, f. 1928 (invald 1980)
Stol nr 4 Förfat­ta­ren och litteraturforskaren Anders Olsson, f. 1949 (invald 2008)
Stol nr 5 Språk- och litteraturforskaren Göran Malmqvist, f. 1924 (invald 1985)
Stol nr 6 Språkforskaren Tomas Riad, f. 1959 (invald 2011)
Stol nr 8 Antikforskaren och poeten Jesper Svenbro, f. 1944 (invald 2006)
Stol nr 9 Teologen och religionsfilosofen Jayne Svenungsson, f. 1973 (invald 2017)
Stol nr 12 Författaren Per Wästberg, f. 1933 (invald 1997)
Stol nr 14 Poeten och dramatikern Kristina Lugn, f. 1948 (invald 2006)
Stol nr 17 Författaren och litteraturforskaren Horace Engdahl, f. 1948 (invald 1997)

De har lämnat arbetet i Svenska Akademien:
Stol nr 1 Förfat­ta­ren och litteraturforskaren Lotta Lotass, f. 1964 (invald 2009, lämnade 2018)
Stol nr 7 Litteraturforskaren och författaren Sara Danius, f. 1962 (invald 2013, lämnade 2018)
Stol nr 10 Historikern och författaren Peter Englund, f. 1957 (invald 2002, lämnade 2018)
Stol nr 11 Författaren Klas Östergren, f. 1955 (invald 2014, lämnade 2018)
Stol nr 13 Författaren och dramatikern Sara Stridsberg, f. 1972 (invald 2016, lämnade 2018)
Stol nr 15 Författaren Kerstin Ekman, f. 1933 (invald 1978, inte deltagit sedan 1989)
Stol nr 16 Förfat­ta­ren och litteraturforskaren Kjell Espmark, f. 1930 (invald 1981, lämnade 2018)
Stol nr 18 Författaren Katarina Frostenson, f. 1953 (invald 1992, lämnade 2018)

Ett svar to “SVENSKA AKADEMIN – DEN SÄMSTA SEDAN 1786!”

  1. lennart waara Says:

    Jag uppfattar att några lämnat Akademin utan att formellt ansökt om utträde, antar att det kommer! I kritiken mot Akademin finns många olika opinionsyttringar i spåren efter den spruckna varbölden. I PK media är en variant av radikalfeminism tydlig. Ett exempel är knytblussolidaritetsyttringen till stöd för Sara Danius som dessa kretsar ses som att hon tvingats bort för att hon var kvinna. Det sublima i sammanhanget är att Sara Danius krävde att Katarina Frostensson skulle avgå för att hon själv skulle lämna. Katarina Frostensson krävde att Sara Danius skulle avgå för att hon själv skulle lämna. Så mycket för det patriarkala förtrycket! Honorna dödar varandra! En annan linje är väl mot Frostensson för hennes finansiella stöd till maken Jean Claude Arnaults företag. Klar jävsfråga och sannolikt det som nu EKO myndigheten granskar. Kan bli åtal. Vi har vidare Horace Engdahl som var/är polare med Jean Claude Arnault och också agerat offentligt på ett mycket aggressivt sätt i artiklar och intervjuer i den riktningen. Både Engdahl och Danius är omvittnat aggressiva och snara till ilska och har inte kommit överens! Horace Engdahl är i övrigt en tung intellektuell ledamot. Med den framtoning av arrogant kunskapssnobb och intellektuell (vilket jag är svag för) så kan han uppammat antiintellektuella stämningar! Reglerna i Akademin – det inser t.o.m. kungen – är föråldrade i meningen att man inte kunnat utträda utan bara lämna arbetet i Akademin! Det ligger till grund för en del kritik jag läst. Det mesta sakligt! Sannolikt finns också gamla motsättningar inom Akademin som nu kommit dagen och fått en arena att värka ut på! Bokbål på Öland av SAOL ingår väl som ett mycket marginellt exempel på antiintellektualism! Kvällspressen skrivningar (ink DN och SvD) har haft blandat innehåll med avseende på seriös analys. Antiintellektualism som en del? Nåja, ganska marginellt skulle jag hävda. Hur det ser ut i folkdjupen vet jag inte! Det gör inte heller den i övrigt förträffligt skrivande Lena Andersson. Om det är det som avses, så kanske, men mest beroende på att den överväldigande majoriteten svenskar inte är intellektuella eller förmögna till ett djupare intellektuellt resonemang! Mest handlar sådana opinionsyttringar om tyckande baserat på vad man läst i enklare tidningar eller än värre indoktrinerade av PK ideologin i statsmedia, DN och SvD! Det finns mycket mer att säga om Akademin och debatten i spåren av den spruckna varbölden men det blir för långt. Min text idag var mest ett försök till raljant ironi, så jag får skylla mig själv!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: