HUR LÅNG TID TAR DET FÖR MIGRANTER ATT KOMMA I ARBETE?

På denna väsentliga och empiriskt kontrollerbara fråga förekommer en hel del politiskt mumbo-jumbo! En ofta framförd tes – av både riksdags- och kommunpolitiker – är att migranterna blir ”lönsamma” i meningen att de bidrar mer till de offentliga skatteinkomsterna än de kostar i skattefinansierade bidrag efter några få år. Det är helt enkelt en ren lögn, en fake news! Sanningen är att de som grupp inte ens femton år i Sverige ger mer i skatteintäkter än de kostar i bidrag. Det visas av följande tabell hämtad från en RUT-utredning. Rut = Riksdagens utredningstjänst.

Då skall vi vara på det klara med att denna tabell avser de som kom till Sverige under åren runt 2000. För den massmigration som kulminerade i oktober/november 2015 kan vi med säkerhet prognosera att siffrorna kommer att vara än sämre. Anledningen är för det första den enorma anstormningen av mer än 350 000 migranter de senaste fyra/fem åren, vilket gör det väsentligt svårare att få dem i arbete. För det andra har vi haft en mycket stor andel lågkompetenta migranter från mycket dysfunktionella länder. Av de som kommer från Nordafrika är över 60 procent funktionella analfabeter!

Om helårsanställda och företagare analyseras visar det att andelen helårsanställda inkl. företagare bland den totala befolkningen i Sverige 20-64 år ligger på 69 procent. Andelen helårsanställda inkl. företagare bland flyktingar inkl. flyktinganhöriga uppgick till 25 procent efter 8 år i Sverige och andelen efter 15 år var 34 procent.

Andel helårsanställda inkl. företagare efter tid i Sverige och grund för bosättning, 2013


Källa: SCB (RAKS) och utredningstjänstens beräkningar

Generellt gäller att har männen en högre andel som är helårsanställda inkl. företagare jämfört med kvinnorna. Det beror bland annat på att kvinnor i större omfattning än män är föräldralediga under hela eller delar av året. Även bland flyktingar inkl. flyktinganhöriga är andelen helårsanställda inkl. företagare bland männen högre än bland kvinnorna. Bland männen är 32 procent helårsanställda inkl. företagare efter 8 år och 40 procent efter 15 år. För kvinnor är andelen helårsanställda inkl. företagare 18 procent efter 8 år och 28 procent efter 15 år.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: