KERSTIN WEIDELS NYA ROMAN.

Kerstin Weidel
Älskande kvinna: en roman om Dagny Juel
Axplock 2017.

Kerstin Weidel, bibliotekarie vid Surahammars bibliotek har publicerat sin andra roman. Denna bok är en i romanform berättad historia om en av sekelskiftets i Berlin viktiga kvinnor, Dagny Juel.

Dagny Juel känner vi från våra läsningar av August Strindberg och Strindberg biografier. Hon hade under en kort period ett förhållande med Agust Strindberg och umgicks och hade förhållanden med den tidens kulturpersoner bl. a Edward Munch, på baren Zum schwarzen Ferkel. Boken är skriven i jagform och berättar Dagnys egen historia om hennes möten med de olika männen för att inte säga hela hennes utveckling.

Dagny Juel hjälpte t ex Munch att hänga en konstutställning i Berlin som tyvärr dock sablades ner och togs ner efter fem dagar. Munch tog det med ro och sade till Dagny Juel att ”livet går vidare. Fäst dig inte så mycket vid motgångar, Dagny, livet är fullt av dem. Sök din egen sanning, håll dig sedan till den oavsett vilka hinder som dyker upp. Bry dig inte om vad dina belackare säger, för gör du det är du förlorad!

Det är ett råd med stor allmängiltighet för oss alla och också för Dagny Juel.

Boken är väldigt välskriven med ett mycket fint nyanserat språk. Har man en bakgrund i kunskap om Strindberg och hans olika relationer så blir romanen än mer givande att läsa. Kerstin fångar tidsandan i bl.a Berlin och personerna så man upplever sig i hög grad närvarande i händelserna och reaktionerna. Boken rekommenderas å det varmaste!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: