RESAN TILL THULE – KJELL ESPMARK

Kjell Espmark är medlem av Svenska Akademin sedan 1981 och har skrivit ett femtiotal böcker. I våras kom en liten bok med titeln Resan till Thule. Det är en kort bok på 125 sidor om en fransman som i forskningssyfte besöker det norröna landet Thule.

Den som är det minsta intresserad av att se sig själv och dagens samhälle med lite distans och i en befriande skrattspegel bör läsa denna bok. Den är inte mer kontroversiell än en ledare i Dagens Nyheter men ändock en allegoriskt satirisk berättelse om Stefan Löfvéns Sverige 2017.

Några exempel. Thule är ett land vars främsta exportvara är soltorkat samvete och där befolkningen är skelögd beroende på att den hela tiden sneglar på vad grannen tycker. Landet Thule har också fått en nationalekonomisk Nobelpristagare för upptäckten att den som har mer pengar i fickan än andra tenderar att köpa mer än andra.

När en tjuv sätts i fängelse är det för att få ”vård”. I dessa ”bothus” hoppas man kunna läka de sår samhället åsamkat dem som i sin nöd tvingats bryta mot lagen. När man efter avslutad ”vård” kastar ut den olycklige på gatan kallas det ”återinpassning i samhället”!

Kjell Espmark skriver själv om boken: ”Berättelsen skildrar livet i Thule på 1700-talet. Den som blir förargad och menar att den handlar om något helt annat får vara så god att visa vad det är som kommit honom/henne att tro det. En så snarstucken misstanke rymmer ett intressant mått av självkritik.”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: