FINANSMINISTER MAGDALENA ANDERSSON ÄR ISKALL INFÖR HOTEN FRÅN BIG BANKING!

Finansminister Magdalena Andersson har föreslagit en höjd resolutionsavgift på bankernas avgiftsunderlag vilket innebär en höjning för Nordea från 3,4 miljarder 2016 till 7 miljarder 2017. Att den blir högre för Nordea sammanhänger med att Nordea flyttat alla sina filialer till Sverige. Skulderna i bankens verksamhet i Finland och Norge har lagts i ett särskilt Nordea bolag i Sverige. Vid årskiftet genomfördes denna förändring som handlar om flera tusen miljarder. I praktiken innebär det att de mer riskfyllda engagemangen landat i Sverige och skall täckas av svenska skattebetalare i händelse av kris och krasch! Politikerna bara ”gäspar” som Andreas Cervenka uttryckt det!

Resolutionsreserven inkl stabilitetsfonden är till för att bankerna – vid sidan av skattebetalarna – skall vara med och täcka upp vid en eventuell krasch. Det kan inte vara fel att bankerna bidrar. Vi skattebetalare har ju redan en gång tidigare täckt upp för bankerna. Vinsterna privatiseras medan risker, skulder och kriser kollektiviseras till skattebetalarna! Känns inte det igen?

Sedan avregleringen av bankerna har deras vinster ökat kraftigt inte minst har det s.k. räntenettot på bostadslånen givit storbankerna en rejäl vinstökning. Nordeas vinst 2016 var 40 miljarder. Oligopolmarknaden för big banking leder helt enligt teorin till övervinster!

När det lindrigt uttryckt arroganta paret ordförande Björn Wahlroos och vd Caspar von Koskull hotar med att flytta verksamheten utomlands så svarar finansministern helt iskallt; ”Luften är fri. … Då minskar risken för svenska skattebetalare vid en krasch.”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: