GATUBARN BAKOM RÅNVÅG I UPPSALA

Eric de Geer är 89 år gammal och bor i Uppsala. Han jobbade tidigare som folkskollärare och är docent i historia. För några veckor sedan var han på väg hem från Stockholm där han hade hjälpt ett barnbarn med läxläsning. En bit från Resecentrum frågade en ung man vad klockan var. Kort därefter fälldes Eric med en spark på benet till marken, och hans guldklocka slets av. Polisen kopplar brottet till det ökade heroinmissbruket hos gruppen ensamkommande från Marocko eller Afghanistan (Expressen 3/3).

För bara ett par år sedan fanns de inte i Uppsala. Men på kort tid har gatubilden förändrats. Polisen i Uppsala har larmat om att antalet anmälda personrån och sexuella ofredanden i centrala Uppsala ökade med över 60 procent mellan sommaren 2015 och sommaren 2016. ”Det är utmaningar vi aldrig tidigare stått inför”, säger Daniel Larsson, kommissarie vid polisen i Uppsala (Polisen 3/3). I dag finns enligt socialtjänsten i Uppsala 788 ensamkommande asylsökande i Uppsala. Runt 100 av dem är enligt polisen heroinmissbrukare. Heroin är dyrt, och rånen handlar troligen om att försöka finansiera missbruket.

Enligt Daniel Larsson är nästan 80 procent av de ungdomsrelaterade brotten just ensamkommande ungdomar (24Uppsala 3/3). ”Det är ungdomar mellan 16 och 20 år, men oftast är de äldre än så. Men det är svårt att bevisa”, säger Daniel Larsson. Ofta har personerna en mängd olika identiteter, vilket gör det svårarbetat för polisen. Varje förhör kräver försvarare, tolk, polis och socialarbetare. Lägg till att det på grund av den påstått låga åldern behövs en god man och du får en kostsam apparat som måste mobiliseras varje gång.

Situationen är likartad i centrala Göteborg och Stockholm. Marockanska gatubarn och afghanska ensamkommande utgör ett allt större bekymmer för polisen. Många omhändertas eller grips dagligen, men släpps direkt på grund av ålder. Risken för återfall i brottslighet torde vara regel snarare än undantag, vilket borde få ansvariga åklagare att tänka om. Poliser jag pratat med beskriver det som ett sisyfosarbete att tvingas gripa och släppa samma personer, utan att det får konsekvenser för den kriminelle. För att polisen ska kunna göra sitt jobb behövs därför systematiska åldersbedömningar. Men också en översyn över hur man kan arbeta mer effektivt mot unga kriminella.
Frågan om hur dessa unga ska nå en fungerande tillvaro i vårt samhälle är svårare att svara på – i de fall då de fått uppehållstillstånd och inte helt enkelt ska utvisas. Men klart är att det som nu pågår är en tragedi för samhället och alla inblandade. (Texten är hämtad från SvDs ledare den 7 mars 2017).

Undrar om dessa påståenden också är en FAKE NEWS likhet med minister Ylva Johanssons påståenden i utländska media om att våldtäkterna i Sverige inte ökat. Ett påstående hon sedan fick ta tillbaka! Verkligheten var den motsatta. Vi får väl se hur PK-maffian agerar i detta case.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: