DEN AMERIKANSKA KONSTITUTIONEN

Många svenskar OCH amerikaner upprepar med begränsad relevans som ett motargument att den valde presidenten Donald Trump fick färre röster än HRC. Ett förhållande som hänt fyra gånger tidigare senast år 2000 när George W Bush valdes. President Trump valdes med elektorsrösterna 306 mot 232 för HRC! En tydlig majoritet!

USA är en federal stat vilket ju faktiskt framgår av namnet United States of America (Amerikas förenta Stater) i enlighet med den lysande Konstitutionen. Valet av president regleras i Artikel 2 sektion 2 och 3 samt några senare Amendments.

I enlighet med Konstitionen sker valet av president genom ett system av elektorer som är lika många som antalet delegater i Kongressen (Senaten och Representanthuset). Minsta antal elektorer för en delstat är 3. Folkmängden i delstaten påverkar via Kongressens antal medlemmar antalet elektorer. Det finns ett antal överväganden till valet av valsystem av The Founding Fathers som jag inte går in på här.

I ett tänkbart scenario kan en president vinna samtliga delstater utom en, exempelvis Kalifornien, med några få rösters marginal men förlora Kalifornien stort. Då skulle teoretiskt förloraren få flera tiotal miljoner röster fler än den segrande kandidaten medan den segrande kandidaten vinner en jordskredsseger. Det beror på att den som får flest röster i en delstat får samtliga elektorsröster. Delstaterna på öst- och västkusten är traditionellt demokratiska inklusive det folkrika Californien, vilket i det aktuella fallet delvis förklarar antalet röster mellan kandidaterna.

En parentes! Delningen mellan den dömande, lagstiftande och exekutiva makten i den Amerikanska Konstitutionen är efterföljansvärd också för svenska förhållanden. Då skulle vi slippa en lagstiftande församling (riksdagen) som blivit ett ”knapptryckarkompani” (Knapptryckarkompaniet är en bok från 2011 av den före detta moderata riksdagsledamoten Anne-Marie Pålsson) i händerna på den exekutiva makten (regeringen). Ett riktigt otydligt och olyckligt förhållande.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: