DIPOLMATI OCH DIALOG MED RYSSLAND

Det är naturligtvis helt riktigt av Sveriges statsminister att besöka andra länder och bygga relationer, samverkan och handel. Diplomati, dialog och samtal är ALLTID att föredra före konflikt och plakatpolitik! Det innebär att jag menar att statsministerns besök i Saudiarabien och nu Irak är klokt, viktigt och utrikespolitiskt sunt. Vi skall samtidigt kunna ha en intellektuellt redig diskussion kring syften och inriktning, men att som Liberalernas Birgitta Olsson, KU anmäla statsministern för att han inte vid besöket sa till värdarna, ”Ni är en diktatur” är så barnsligt och oreflekterat att man undrar över Birgitta Olssons intellektuella kapacitet!

Det är enkelt att i den moderna politiska historien visa på exempel där diplomati och samtal medfört att krig undvikits eller avslutats; Sveriges utrikespolitiska balansgång under WWII, oktober 1962, avslutningen av Vietnamkriget, USAs återupptagna diplomatiska förbindelser med Kina etc etc!

Min önskan vore att statsministern också besökte Ryssland eller bjöd in Putin till Sverige. Det innebär inte att jag en sekund blundar för Rysslands ökade militära capabilities eller aggressiva aktioner mot grannländer. Men, just därför, bör Sverige upprätta och vidmakthålla en aktiv diplomatisk dialog med Putin och Ryssland. Sverige har allt att vinna och inget att förlora på att samtala med makthavarna i Ryssland.

Hand i hand med det går naturligtvis att vi återupprättar en vettig försvarsförmåga i luften till sjöss och på marken!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: