VARNING FÖR WIKIPEDIA

Jag har under en längre tid kunnat iakttaga hur Wikipedia i sina beskrivningar av händelser , företeelser och personer blivit allt mer ideologiska med en klar vänster för att inte säga marxologisk tendens.

Det började med samhälls- och politiska fenomen men spred sig till sociala förlopp och ekonomi. Men det har tyvärr inte stannat där. Nu är också historiska förlopp och företeelser snarast beskrivna i propagandistiska termer. I likhet med de historiska propagandacentralerna History Channel och Viasat History.

Eftersom jag forskar och skriver om det tidiga Svea rike från folkvandringstid ca 400–550 E.Kr fram till Birger jarl och år 1300 har jag också där kunnat se inslag av ideologiska missvisande interpretationer av viktiga historiska förlopp och företeelser. Identitetspolitik, genusteorier och ren feminism har tagit över den vetenskapliga analysen liksom av tolkningen av fakta, med ibland övertydliga förvridningar och rena feltolkningar. Ett exempel kan vara från arkeologin där en begravd vikingakvinna med spjut och andra vapen i graven blivit till att också kvinnorna var vikingar ute i strid. Ett annat åskådligt exempel är att läsa beskrivningar av presidenterna Joe Biden och Donald J Trump.

Det går inte längre att använda Wikipedia som källa eller hänvisa till Wikipedia för empiriskt stöd eller stöd för påståenden. Men läs gärna Wikipedia när du söker information. Det är lärorikt att konfrontera Wikipedias texter med mer neutrala beskrivningar och analyser.

En av grundarna av Wikipedia varnar nu också för utvecklingen och usurperandet av en bra idé. Den har kapats av vänsterliberaler och marxologer och genusteori, feministisk aktivism och identitetspolitiskt ideologiska tolkningar.

“Wikipedia can no longer be trusted as a source of unbiased information since the online encyclopedia’s left-leaning volunteers cut out any news that doesn’t fit their agenda as fake news”, according to Larry Sanger, 53, who co-founded Wikipedia with Jimmy Wales in 2001 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: