HISTORISK EXKURSION I NÄRKE – Mullhyttans kvarn, Tångeråsa och Knista kyrkor.

En redovisning i bild och text av min och sonens exkursion i det medeltida Närke (undantag Mullhyttans kvarn som är av betydligt senare datum).

MULLHYTTANS KVARN

Mullhyttans vattenkvarn (3)

Mullhyttans kvarn var igång i början av 1850-talet. Det är ett unikt brukshistoriskt monument med alla gamla kvarnmaskiner bevarade och fungerande. Verksamheten var igång fram till 1963.

Från början drevs kvarnen av ett vattenhjul som i slutet av 1800-talet ersattes av två vattenturbiner. De rostiga lämningarna av en av dem ligger vid kvarnens norra gavel (syns på bilden). Idag drivs ett av stenparen av ett vattenhjul och det andra paret av en el-motor.

En kvarnsten väger 800 kg och roterar med 90 varv i minuten. Den mal ca 70 kg mjöl i timmen.

Mullhyttans vattenkvarn (1)

Vattenhjulet på bilden är ett överfallshjul med 20 skovlar och väger 700 kg.


Vattnet till hjulet kommer via rännan på bilden. Vi tillräckligt vattenpåsläpp från dammen utvecklar vattenhjulet mellan 5 och 10 hk.

Mullhyttans vattenkvarn (4)

Mullhyttans Bygdeförening äger och sköter kvarnen. Än idag mals årligen närmare 2 ton ekologisk vete och råg i kvarnen.

 

TÅNGERÅSA TRÄKYRKA.

Tångeråsa kyrka är en av Sveriges bäst bevarade medeltida timmerkyrkor och en av de äldsta träkyrkorna i världen. I Sverige finns bara två äldre medeltida träkyrkor. Den ena i Närke och den andra i Västergötland.

Kyrkans äldsta del är koret som uppfördes i slutet av 1290-talet. Långhuset tillkom på 1340-talet. I sin nuvarande form består träkyrkan av långhus med långt kor i öster och ett litet vapenhus i väster.

Alla byggnadsdelar har sadeltak som är täckta med spån. Ytterväggarna är täckta av tjärad spån.

Tångeråsa kyrka (4)

De äldsta delarna har spån och grundtimmer från 1290-talet

Tångeråsa kyrka (5)

En arkitektoniskt mycket vacker klockstapel av trä är byggd 1659 och har elektrisk klockringning installerad sedan 1971. I klockstapeln hänger en av Närkes största medeltida kyrkklockor (gjuten någon gång mellan 1480 och 1495) och tilldelad kyrkan på befallning av biskop Kort Rogge. I stapeln hänger även en mindre klocka. Enligt en inskription på klockan är den gjuten 1703.

Tångeråsa kyrka (2)

Två medeltida glasmålningar är från 1300-talet. En av dem syns på bilden. Fotot taget utifrån eftersom kyrkan – i likhet med alla kyrkor numera – hålls låst. Den som undrar varför kan nog efter lite funderande gissa anledningen till denna förändring.
KNISTA KYRKA

Knista kyrka (3)

 

Knista kyrka är i sina äldre delar Närkes äldsta kyrka. I sin nuvarande form består kyrkan av rektangulärt långhus med ett bredare, tresidigt kor i öster. Vid kyrkans norra sida finns sakristian och en förrådstillbyggnad. Vid långhusets västra kortsida finns kyrktornet. Långhus, sakristia, kor och förrådsbyggnad har sadeltak som är klädda med kopparplåt.

Knista kyrka (2)
Tornet har en kopparklädd huv som kröns med förgyllt kors på kula. Kyrkans äldsta delar, tornet och långhuset anses härstamma från senare delen av 1100-talet. Någon gång från mitten av 1300-talet till mitten av 1500-talet breddades koret och kyrkan förvandlades till en salkyrka. Någon gång under samma period uppfördes sakristian.

Knista kyrka

Stocken på bilden i den äldsta delen av kyrkan kan mycket väl vid en dendrokonologisk utredning visa sig vara från 1100-talet.

Knista kyrka (1)
En äldre kyrkport numera igensatt. Inskriptioner som inte går att läsa finns som en tympanon över den igensatta porten.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: