DAMFOTBOLL

 

I samband med VM i fotboll för damer hypas damfotbollen, i synnerhet i den svenska diskursen. Den avviker i flera avseenden från den i andra länder. Samtidigt, det VAR  (ursäkta det VAR en ofrivillig vits) en spännande match mot Tyskland som de svenska damerna vann rättvist!

I den svenska feministiska diskursen hävdas att damfotbollsspelare är underbetalda och utsatta för fördomar från ”patriarkatet” som gynnar och stödjer herrfotbollen. Jag vill ifrågasätta denna tes.

Bakgrunden är följande:

Den allsvenska herrfotbollen 2018 hade ett publiksnitt på 8400 medan damallsvenskan hade ett publiksnitt på 900. En skillnad på drygt faktor 9.

De herrallsvenska lag som drog mest publik till arenan var Hammarby och AIK med ett snitt vardera på 23 600 personer. De fem publikmässigt största matcherna 2018 i herrallsvenskan var samtliga matcher med AIK mot olika lag (t.o.m. icke publiklag) med mellan 30 000 och 50 000 i publiken. AIK – Sundsvall drog 50 100 och AIK – Dalkurd drog 30 300. Samtidigt hade Dalkurd ett publiksnitt på 1080. Matchen Dalkurd – BK Häcken sågs av 202 personer. Dalkurd är ursprungligen ett socialt projekt med och av kurder. Kanske en rationell förklaring till ointresset för laget!

Det bästa damallsvenska laget Eskilstuna drog en arenapublik på 1817 personer i snitt medan AIK:s damer hade ett snitt på 310. Jämför AIK:s herrar! Eskilstunas damer var dock publikmässigt intressantare är Dalkurds herrar i den allsvenska fotbollen 2018, 1800 för Eskilstuna i publiksnitt mot 1080 för Dalkurd i publiksnitt. Ett intressant faktum att analysera.

Slutsats:  publiken kommer och betalar för kvalitetsfotboll. Det levererar inte damallsvenskan och damfotbollen i tillräcklig utsträckning men inte heller alla lag i herrallsvenskan (möjligen alltför många lag precis som i SHL med några lag som blir slagpåsar).

Således skall damerna inte heller vara betalda i närheten av herrarna. Liksom fotbollsspelare herrar i AIK och Malmö har helt andra och högre löner än i de sämsta allsvenska lagen. Det är inte orättvist att de har sämre betalt, det är rättvist. Damerna är snarare överbetalda i förhållande till prestation, vilket sannolikt också gäller spelarna i den sämsta herrallsvenska lagen!

Om damerna skulle betalas i nivå med herrarna så innebär det att de klubbar som har både herr- och damfotboll får ta från de finansiella och ekonomiska resurser herrarna drar in och föra över till damfotbollen och betala damerna löner de i olika avseenden inte presterar för. Ett sådant beskattningsförfarande har dessutom den negativa effekten att försämra finansiella och ekonomiska förutsättningar för herrarnas fotbollslag. Den enskilt viktigaste för att inte säga avgörande faktorn för ett bra herrlag i allsvenskan är finansiell styrka och goda ekonomiska intäkter dvs ytterst resurser att införskaffa de bästa spelarna. Det är bara att titta på de lag som har en mycket god ekonomi och också de bästa spelarmaterialet. Malmö är väl det tydligaste exemplet på en rik klubb som alltid är med i toppstriden med ett brett och högkvalitativt spelarmaterial. AIK kan också ses som en sådan klubb med mycket högkvalitativt spelarmaterial.

De damlag som inte har ett herrlag att luta sig emot har helt enkelt inte resurser att betala damerna mer än de drar in i publikintäkter och relaterade sponsorintäkter.

Jag har inte gått igenom tittarsiffrorna för damallsvenskans TV sändningar respektive herrallsvenskans TV sändningar men med stor sannolikhet är diskrepansen i tittarsiffror desamma eller liknande publiksiffrorna.

Det innebär också i nästa led att sponsor dras till de sporter och lag som har stor publik. Det vill säga att de får genomslag för sin reklam i ökade intäkter genom försäljning av produkter och/eller tjänster. Sedan finns ett fåtal företag som av andra skäl – ex. feministpolitiska – sponsrar damfotboll.

Under min period i styrelsen för ÖSK diskuterades kvaliteten på damfotbollen enkannerligen KIF Örebro. Det var uppenbarligen så att damerna i KIF Örebro i en riktig match skulle besegras tvåsiffrigt av pojkjuniorerna 14/15 år. Det säger en del om kvaliteten. Det är några år sedan så förhoppningsvis har damerna höjt sin kvalitet och skulle klara sig undan en ensiffrig förlust.

Således, kvalitet och prestation är huvudförklaringen till befintliga löneskillnader.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: