Katolska kyrkan

Det som sker den världsvida katolska kyrkan nu är naturligtvis sorgligt men – menar jag – också nödvändigt. Dock, måste man då diskutera den avgörande frågan bakom det som händer nämligen det osunda prästcelibatet och den sexualfientlighet som ligger bakom.

Redan under det Andra Vatikankonciliet ( under början av 1960-talet) diskuterades dessa frågor och ett dokument antogs också – om det Allmänna Prästdömet – som hade klart reformatorisk inriktning.

Inom parentes så var Joseph Ratzinger ( numera påve under namnet Benediktus XVI ) då en av de ledande reformivrarna men har senare blivit konservativ bl.a. som chef för Troskongregationen. (Slarvigt uttryckt dagens uppföljare till Inkvisitionen.) Ratzingers omvändelse från reformivrare till stark försvarare av de traditionella katolska trossatserna lär ha varit ett resultat av mötet med radikala studenter som lärare i teologi.

Ratzinger besannar därmed Kurians stridsrop under Andra Vatikankonciliet: ”Konciliet förgår – ”Kurian består! Kurian var hårt ansatt av den radikala falangen som hade makten på koncilitet.

Jag hoppas att den katolska kyrkan och främst Vatikanen orkar ta tag i de grundproblem  – celibatet och sexualfientligheten – som ligger bakom pedofilskandalerna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: