QUO VADIS FRIIDROTT? QUO VADIS USAIN BOLT?

Två tendenser oroar ordentligt!

Den första är doping. Som gammal sprinter (way back in history) har jag över åren alltid med stort intresse följa sprintlöpningen (100m. 200m och 400m). Här förefaller dopingen ha tagit över närmast totalt. Jag behöver knappast redogöra för alla (medaljvinnare och världsmästare) som åkt fast för doping. Tankarna stannar ohjäpligt vid frågan: Vilka har ännu inte åkt dit? Hur var det egentligen med Carl Lewis come back? Titta också på vissa sprinters vars ohyggligt överdimensionerade muskler knappast byggts upp på naturlig väg! Det gäller både manlig och kvinnlig sprint! Jag håller faktiskt på att ge upp mitt intresse för sporten. Vägen framåt liknar den som tävlingscyklingen redan tagit!

Den andra är den närmast pinsamma fokuseringen på och utnyttjandet av Usain Bolt för att ”sälja in” friidrott! Nu senast på Diamond League galan i London körde man in Bolt på ett raketliknande fordon där han vilt fäktande stod överst i en liten ring som liknade den som romarna använde vid sina gladiatorspel med hästar. Det är också till dessa historiska företeelser som mina tankar går när jag ser spektaklet! Hur länge kan Bolt hålla på med sitt löjliga skådespelande innan det faller tillbaka negativt på honom själv, såvitt vi vet idag, en helt suverän sprintatlet!
Att Bolt ställer upp på detta förnedrande spektakel (för honom själv men inte minst för alla andra suveräna atleter) har sannolikt att göra med att han får många sköna dollarmiljoner för att ställa upp på eländet! Men, är verkligen detta till fördel för friidrottens rykte och ställning hos den sportintresserade publiken, eller skiter man i det och satsar hårt på marknadsföring oavsett?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: